Frissen sült Olívás-Parmezános Calzone

Olívás-parmezános calzone

Az olívabogyó és a parmezán sajt a mediterrán konyha két meghatározó alapanyaga, amelyek gazdag és összetett ízeket hoznak létre. Ez a calzone a krémes mozzarella és a karakteres parmezán kombinációjával egy igazán ízletes, mediterrán töltött pizzát eredményez. Kiváló választás azok számára, akik szeretik az olaszos ízeket egy kissé különleges formában.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
100 g Parmezán sajt
100 g Fekete olívabogyó
100 g Zöld olívabogyó
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát, így könnyebb vele dolgozni.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert az befolyásolja az élesztő működését.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad, de nem is kemény.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tál olajozása megakadályozza, hogy a tészta odaragadjon.

    5

    Az olívabogyókat kimagozzuk és apróra vágjuk. A fokhagymát finomra aprítjuk, a bazsalikomot is vékonyan felcsíkozzuk.

    A kimagozott olívabogyó könnyebben aprítható.

    6

    A mozzarella sajtot lereszeljük, majd összekeverjük az aprított olívával, a bazsalikommal, az oregánóval és a reszelt parmezánnal.

    A mozzarella helyett más, jól olvadó sajtot is használhatunk.

    7

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta odaragadjon.

    8

    A sajtos-olívás tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.

    9

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa használata segít a széleket alaposan lezárni.

    10

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett tejjel is lekenhetjük, de a tojás szebb színt ad.

    11

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyeljük a calzonék színét.

    12

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés után a töltelék kicsit megszilárdul.