A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát, így könnyebb vele dolgozni.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert az befolyásolja az élesztő működését.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha nem ragad, de nem is kemény.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tál olajozása megakadályozza, hogy a tészta odaragadjon.
Az olívabogyókat kimagozzuk és apróra vágjuk. A fokhagymát finomra aprítjuk, a bazsalikomot is vékonyan felcsíkozzuk.
A kimagozott olívabogyó könnyebben aprítható.
A mozzarella sajtot lereszeljük, majd összekeverjük az aprított olívával, a bazsalikommal, az oregánóval és a reszelt parmezánnal.
A mozzarella helyett más, jól olvadó sajtot is használhatunk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta odaragadjon.
A sajtos-olívás tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Ne tegyünk túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata segít a széleket alaposan lezárni.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett tejjel is lekenhetjük, de a tojás szebb színt ad.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyeljük a calzonék színét.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés után a töltelék kicsit megszilárdul.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.