Karamellizált hagymás gyoza aranybarna aljú darabok szójaszószos tálalásban

Onion Gyoza – karamellizált hagymával

A gyoza, Japán ikonikus töltött batyúja a kínai jiaozi nyomán vált ismertté, ám a japán verzió saját stílust képvisel. A karamellizált hagymás változat különösen kedvelt azok körében, akik a klasszikus sós ízvilágot egy kis édes tónussal szeretnék feldobni. A hosszú ideig párolt vöröshagyma mély, komplex ízt ad a tölteléknek, amit a tofu krémessége remekül kiegészít. Ahogy a hagyma lassan karamellizálódik a serpenyőben, a konyhát betölti az édeskés, diós illat – ez jelzi, hogy valami igazán különleges készül. Technikai tipp: karamellizálás közben ne sózd meg a hagymát túl korán, mert az nedvességet enged, és lassítja a barnulást. Ez a gyoza ideális egy különleges vacsorához vagy egy ázsiai ihletésű vendégváró fogásként.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Vöröshagyma
100 g Tofu
100 g Káposzta
1 db Fokhagyma
5 g Gyömbér
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
24 db Gyoza tésztalap
2 ek. Olaj a sütéshez
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát hámozd meg, és vékony félkarikákra szeleteld. Egy nagy serpenyőben közepes lángon kezd el párolni egy kevés olajon, időnként kevergetve, kb. 15 percig, amíg karamellizálódik.

    Ne siesd el a folyamatot! A lassú karamellizálás hozza ki a hagyma édeskés, mély ízét – ne pirítsd magas lángon, mert megkeseredik!

    2

    Reszeld le a káposztát, aprítsd fel a fokhagymát és gyömbért, majd a tofuval együtt add a hagymához. Pirítsd tovább az egészet 3-4 percig, amíg a tofu kissé aranybarna lesz.

    A tofu felveszi a karamellizált hagyma ízét – használj natúr, kemény állagú tofut a legjobb eredményért!

    3

    Add hozzá a szójaszószt, majd keverd össze alaposan. Ha szükséges, picit hűtsd le a tölteléket, hogy formázható legyen. Az állaga legyen sűrű és nem túl nedves.

    Ha túl nedves, adj hozzá kevés zsemlemorzsát vagy préseld át finom szűrőn – fontos, hogy a tészta ne ázzon át!

    4

    A gyoza tésztalap szélét vizezd be. Helyezz egy teáskanálnyi tölteléket a közepére, hajtsd félbe, majd az ujjaddal csipkézd be a szélét, hogy jól záródjon.

    Ha előre szeretnéd elkészíteni, a megtöltött gyozákat lefagyaszthatod lisztezett tálcán – sütés előtt közvetlenül vedd ki!

    5

    Egy nagy serpenyőben melegíts olajat. Helyezd bele a gyozákat az aljukra állítva, majd süsd 2 percig, amíg az aljuk ropogós aranybarna nem lesz.

    A sütéshez tapadásmentes serpenyőt használj, így biztosan nem ragad le a tészta.

    6

    Öntsd alá a vizet, fedd le gyorsan, és párold 5 percig, hogy a tészta megpuhuljon. Ezután vedd le a fedőt, és süsd tovább még 1 percig, hogy újra ropogós legyen az alja.

    A végső pirítás adja meg a gyoza jellegzetes állagát – ne hagyd ki, még ha a víz el is párolgott!