Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, hogy az élesztő megfelelően felfusson. Ellenőrizd az élesztő lejárati dátumát is.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kakaóport, a maradék cukrot és a sót.
A kakaóport szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók.
Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vajat ne forrón add a tésztához, hagyd egy kicsit hűlni.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A konyharuhát nedvesítsd be, hogy a tészta ne száradjon ki kelés közben.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
Ha nincs fánkformázód, használj egy nagyobb és egy kisebb poharat a körök kiszaggatásához.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos a könnyű és puha fánkokhoz, ne hagyd ki!
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Használj olajhőmérőt a pontos hőmérséklet beállításához. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül megég, belül nyers marad; ha túl hideg, a fánk megszívja magát olajjal.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A papírtörlőre helyezés segít eltávolítani a felesleges olajat a fánkokról, így kevésbé lesznek zsírosak.
Olvaszd meg a fehércsokoládét a tejszínnel vízgőz felett, majd mártsd bele a fánkok tetejét.
Ügyelj, hogy a vízgőz ne érje a csokoládét, mert kicsapódhat. A tejszín segít a csokoládénak a sima, fényes állag elérésében.
Törd össze az Oreo kekszeket, és szórd a még meleg csokoládébevonatra.
A kekszet ne törd túl apróra, hogy a ropogós textúra jobban érvényesüljön. A kekszet azonnal szórd a csokira, mielőtt az megszilárdulna.
Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd tálald frissen, hogy az Oreo ropogós textúrája és a fánk puhasága tökéletes harmóniában legyen.
A csokoládé gyorsabb megszilárdulásához tedd a fánkokat rövid időre a hűtőbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.