A tésztához szitáld át a búzalisztet egy nagy tálba, adj hozzá egy csipet sót, majd üsd bele a tojást. Fokozatosan adagold hozzá a vizet, miközben kézzel vagy egy fakanállal kevered. Ha a tészta már formálható, tedd át enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 8-10 percig, amíg sima, rugalmas állagú lesz. TIPP: Ha túl ragacsos, adj hozzá kevés lisztet; ha túl száraz, egy kevés vízzel javítható.
A lisztet érdemes átszitálni, mert így levegősebb lesz a tészta. A víz hőmérséklete szobahőmérsékletű legyen.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig szobahőmérsékleten. Ez segít abban, hogy könnyebben lehessen nyújtani és formázni.
A pihentetés alatt a tészta ne száradjon ki, ezért takard le fóliával, ha a konyharuha nem elég.
Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd finomra a hagymát, és keverd össze a darált hússal, sóval és frissen őrölt borssal. Alaposan dolgozd össze kézzel, hogy a hagyma levet eresszen, és az ízek jól összeérjenek. TIPP: A töltelék akkor lesz a legfinomabb, ha pár percig állni hagyod, mielőtt megtöltöd a tésztát.
A töltelékbe tehetsz egy kevés zúzott fokhagymát is, ha szereted. A hús lehet marha-, sertés- vagy pulykahús is.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki vékonyra – kb. 2 mm vastagságúra. Egy pohár vagy kör alakú szaggató segítségével vágj ki köröket a tésztából. Mindegyik közepére tegyél egy kis kanálnyi tölteléket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. Ha nincs poharad, használhatsz pogácsaszaggatót is.
Hajtsd félbe a tésztakört, és nyomd össze a széleit, hogy jól záródjon. Ezután a két sarkát hajtsd egymás felé, és nyomd össze őket – így kapod meg a jellegzetes pelmeni formát. TIPP: Nedvesítsd be kissé a tészta szélét, hogy jobban tapadjon, és ne nyíljon szét főzés közben.
A széleket villával is lenyomkodhatod, így biztosabban záródnak. A pelmeniket formázás után érdemes lisztezett tálcára rakni, hogy ne ragadjanak le.
Forralj fel bő vizet egy nagy fazékban, és sózd meg. A pelmeniket adagokban főzd ki, kb. 5-6 percig, amíg feljönnek a víz tetejére, és a tészta áttetszővé válik. Szűrőkanállal emeld ki őket, és csepegtesd le.
A pelmeniket ne tedd egyszerre a forró vízbe, mert lehűtik a vizet. Ha fagyasztott pelmenit használsz, akkor hosszabb ideig kell főznöd.
Tálalás előtt szórd meg apróra vágott friss kaporral, és kínálj mellé bőven tejfölt. TIPP: A tejfölt akár enyhén meg is sózhatod, hogy még jobban kiemelje az ízeket.
A pelmeniket tálalhatod olvasztott vajjal is. A tejfölt ízesítheted fokhagymával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.