A tĂ©sztĂĄhoz szitĂĄld ĂĄt a bĂșzalisztet egy nagy tĂĄlba, adj hozzĂĄ egy csipet sĂłt, majd ĂŒsd bele a tojĂĄst. Fokozatosan adagold hozzĂĄ a vizet, miközben kĂ©zzel vagy egy fakanĂĄllal kevered. Ha a tĂ©szta mĂĄr formĂĄlhatĂł, tedd ĂĄt enyhĂ©n lisztezett felĂŒletre, Ă©s gyĂșrd 8-10 percig, amĂg sima, rugalmas ĂĄllagĂș lesz. TIPP: Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet; ha tĂșl szĂĄraz, egy kevĂ©s vĂzzel javĂthatĂł.
A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, mert Ăgy levegĆsebb lesz a tĂ©szta. A vĂz hĆmĂ©rsĂ©klete szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ legyen.
Fedd le a tĂ©sztĂĄt egy tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd pihenni 30 percig szobahĆmĂ©rsĂ©kleten. Ez segĂt abban, hogy könnyebben lehessen nyĂșjtani Ă©s formĂĄzni.
A pihentetés alatt a tészta ne szåradjon ki, ezért takard le fóliåval, ha a konyharuha nem elég.
Közben kĂ©szĂtsd el a töltelĂ©ket: aprĂtsd finomra a hagymĂĄt, Ă©s keverd össze a darĂĄlt hĂșssal, sĂłval Ă©s frissen Ćrölt borssal. Alaposan dolgozd össze kĂ©zzel, hogy a hagyma levet eresszen, Ă©s az Ăzek jĂłl összeĂ©rjenek. TIPP: A töltelĂ©k akkor lesz a legfinomabb, ha pĂĄr percig ĂĄllni hagyod, mielĆtt megtöltöd a tĂ©sztĂĄt.
A töltelĂ©kbe tehetsz egy kevĂ©s zĂșzott fokhagymĂĄt is, ha szereted. A hĂșs lehet marha-, sertĂ©s- vagy pulykahĂșs is.
A pihentetett tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki vĂ©konyra â kb. 2 mm vastagsĂĄgĂșra. Egy pohĂĄr vagy kör alakĂș szaggatĂł segĂtsĂ©gĂ©vel vĂĄgj ki köröket a tĂ©sztĂĄbĂłl. Mindegyik közepĂ©re tegyĂ©l egy kis kanĂĄlnyi töltelĂ©ket.
A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd, hogy ne ragadjon. Ha nincs poharad, hasznĂĄlhatsz pogĂĄcsaszaggatĂłt is.
Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztakört, Ă©s nyomd össze a szĂ©leit, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon. EzutĂĄn a kĂ©t sarkĂĄt hajtsd egymĂĄs felĂ©, Ă©s nyomd össze Ćket â Ăgy kapod meg a jellegzetes pelmeni formĂĄt. TIPP: NedvesĂtsd be kissĂ© a tĂ©szta szĂ©lĂ©t, hogy jobban tapadjon, Ă©s ne nyĂljon szĂ©t fĆzĂ©s közben.
A szĂ©leket villĂĄval is lenyomkodhatod, Ăgy biztosabban zĂĄrĂłdnak. A pelmeniket formĂĄzĂĄs utĂĄn Ă©rdemes lisztezett tĂĄlcĂĄra rakni, hogy ne ragadjanak le.
Forralj fel bĆ vizet egy nagy fazĂ©kban, Ă©s sĂłzd meg. A pelmeniket adagokban fĆzd ki, kb. 5-6 percig, amĂg feljönnek a vĂz tetejĂ©re, Ă©s a tĂ©szta ĂĄttetszĆvĂ© vĂĄlik. SzƱrĆkanĂĄllal emeld ki Ćket, Ă©s csepegtesd le.
A pelmeniket ne tedd egyszerre a forrĂł vĂzbe, mert lehƱtik a vizet. Ha fagyasztott pelmenit hasznĂĄlsz, akkor hosszabb ideig kell fĆznöd.
TĂĄlalĂĄs elĆtt szĂłrd meg aprĂłra vĂĄgott friss kaporral, Ă©s kĂnĂĄlj mellĂ© bĆven tejfölt. TIPP: A tejfölt akĂĄr enyhĂ©n meg is sĂłzhatod, hogy mĂ©g jobban kiemelje az Ăzeket.
A pelmeniket tĂĄlalhatod olvasztott vajjal is. A tejfölt ĂzesĂtheted fokhagymĂĄval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.