Pelmeni tejföllel és kaporral tálalva

Orosz kapros-tejfölös pelmeni

A pelmeni eredete egészen Szibériáig nyúlik vissza, ahol a kemény telek idején a húsos töltött tészták praktikus és laktató fogásnak számítottak. Később egész Oroszországban népszerűvé váltak, különösen a háziasszonyok körében, akik nagy mennyiségben készítették el, majd lefagyasztották a hosszú télre. A kapros-tejfölös változat a déli régiókban terjedt el, ahol a tejtermékek és friss fűszernövények gyakrabban kerültek a tányérokra. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint a kapros-tejfölös pelmeni meleg, illatos fogása az asztalon. A puha tésztába zárt ízes húsos töltelék és a friss tejföl harmóniája igazi otthonos érzést kelt. A siker titka a tészta alapos kidolgozása és a töltelék jól beízesített állaga – ne sajnáljuk az időt ezekre a lépésekre! Tipp: a kaprot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy megőrizze frissességét és illatát. A recept könnyen variálható, például darált marhahússal vagy zöldséges töltelékkel is elkészíthető vegetáriánus változatban.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
1 db Tojás
100 ml Víz
1 tk.
250 g Darált sertéshús
1 db Hagyma
0.5 tk. Fekete bors
200 g Tejföl
10 g Friss kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztához szitáld át a búzalisztet egy nagy tálba, adj hozzá egy csipet sót, majd üsd bele a tojást. Fokozatosan adagold hozzá a vizet, miközben kézzel vagy egy fakanállal kevered. Ha a tészta már formálható, tedd át enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 8-10 percig, amíg sima, rugalmas állagú lesz. TIPP: Ha túl ragacsos, adj hozzá kevés lisztet; ha túl száraz, egy kevés vízzel javítható.

    A lisztet érdemes átszitálni, mert így levegősebb lesz a tészta. A víz hőmérséklete szobahőmérsékletű legyen.

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig szobahőmérsékleten. Ez segít abban, hogy könnyebben lehessen nyújtani és formázni.

    A pihentetés alatt a tészta ne száradjon ki, ezért takard le fóliával, ha a konyharuha nem elég.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd finomra a hagymát, és keverd össze a darált hússal, sóval és frissen őrölt borssal. Alaposan dolgozd össze kézzel, hogy a hagyma levet eresszen, és az ízek jól összeérjenek. TIPP: A töltelék akkor lesz a legfinomabb, ha pár percig állni hagyod, mielőtt megtöltöd a tésztát.

    A töltelékbe tehetsz egy kevés zúzott fokhagymát is, ha szereted. A hús lehet marha-, sertés- vagy pulykahús is.

    4

    A pihentetett tésztát nyújtsd ki vékonyra – kb. 2 mm vastagságúra. Egy pohár vagy kör alakú szaggató segítségével vágj ki köröket a tésztából. Mindegyik közepére tegyél egy kis kanálnyi tölteléket.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. Ha nincs poharad, használhatsz pogácsaszaggatót is.

    5

    Hajtsd félbe a tésztakört, és nyomd össze a széleit, hogy jól záródjon. Ezután a két sarkát hajtsd egymás felé, és nyomd össze őket – így kapod meg a jellegzetes pelmeni formát. TIPP: Nedvesítsd be kissé a tészta szélét, hogy jobban tapadjon, és ne nyíljon szét főzés közben.

    A széleket villával is lenyomkodhatod, így biztosabban záródnak. A pelmeniket formázás után érdemes lisztezett tálcára rakni, hogy ne ragadjanak le.

    6

    Forralj fel bő vizet egy nagy fazékban, és sózd meg. A pelmeniket adagokban főzd ki, kb. 5-6 percig, amíg feljönnek a víz tetejére, és a tészta áttetszővé válik. Szűrőkanállal emeld ki őket, és csepegtesd le.

    A pelmeniket ne tedd egyszerre a forró vízbe, mert lehűtik a vizet. Ha fagyasztott pelmenit használsz, akkor hosszabb ideig kell főznöd.

    7

    Tálalás előtt szórd meg apróra vágott friss kaporral, és kínálj mellé bőven tejfölt. TIPP: A tejfölt akár enyhén meg is sózhatod, hogy még jobban kiemelje az ízeket.

    A pelmeniket tálalhatod olvasztott vajjal is. A tejfölt ízesítheted fokhagymával.