Osso buco tálalva burgonyapürével és friss petrezselyemmel

Osso buco burgonyapürével

Az osso buco, az olasz konyha klasszikus fogása, a borjúcsont ízletes, omlós húsának és gazdag zöldséges szószának köszönhetően vált világszerte népszerűvé. A recept Milánóból származik, ahol a hagyományos burgonyapürével tálalják. A titka a hosszú, lassú főzés, amely lehetővé teszi, hogy a hús teljesen megpuhuljon, miközben a zöldségek és bor egyedi ízvilágot adnak az ételnek. Tálaláskor a friss petrezselyem friss ízt ad, így az étel igazi ínycsiklandó fogás lesz. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy különleges családi vacsorákra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 3 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Borjúcsont
1 db Hagyma
1 db Sárgarépa
1 szál Zeller
3 gerezd Fokhagyma
200 ml Fehérbor
2 db Paradicsom
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Friss petrezselyem
800 g Burgonya
200 ml Tej
50 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúcsontokat sózd, borsozd, majd olívaolajban mindkét oldalukat pirítsd meg egy nagyobb lábasban, amíg szépen megpirulnak.

    Fontos, hogy a hús minden oldalát jól megpirítsd, mert így lesz igazán ízes és gazdag a végeredmény.

    2

    A hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát apróra vágd, majd add hozzá a lábasban lévő húsokhoz. Pirítsd még 5-7 percig, hogy az alapanyagok kiadják az ízüket.

    Ha a zöldségeket egyenletesen vágod, azok könnyebben pirulnak, és jobban beépülnek az ízek.

    3

    Öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd, hogy egy kicsit elpárologjon az alkoholtartalom. Ezt követően tedd bele a felkockázott paradicsomokat.

    A fehérbor segít kiemelni a hús ízét, és finom savasságot ad az ételnek.

    4

    Önts hozzá annyi vizet, hogy ellepje a húst, és forrald fel. Ezután alacsony hőfokon, lefedve főzd 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul.

    A hosszú, lassú főzés a titka annak, hogy a hús omlós és szaftos legyen.

    5

    Közben készítsd el a burgonyapürét: a burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, és sós vízben főzd meg 20 perc alatt.

    A burgonya főzéséhez ne tedd rá a fedelet, így jobban elpárolog a felesleges víz, és krémesebb pürét kapsz.

    6

    Miután megfőtt a burgonya, törd össze, és add hozzá a vajat és tejet. Keverd simára, amíg krémes állagot nem kapsz.

    A püréhez tehetsz egy kevés extra vajat vagy tejet, hogy még krémesebb legyen.

    7

    Tálald az osso bucót a burgonyapürével, és szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemmel.

    A petrezselyem friss íze csodálatosan kiegészíti a hús gazdag ízét.