Osso buco citromhéjjal ízesítve, gremolatával tálalva, szaftos borjúcsülök zöldséges mártásban

Osso buco citromhéjjal ízesítve

Az osso buco citromhéjjal ízesítve az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb húsos fogása, amely különleges karakterét a gremolatában található friss reszelt citromhéjnak köszönheti. Ez a finom illatú és ízű összetevő nem csupán díszítés, hanem fontos szerepet játszik az étel ízprofiljában: frissességet, élénkséget és kontrasztot ad a gazdag, lassan főtt szószos húshoz. Az osso buco maga évszázadok óta kedvelt Észak-Olaszországban, különösen Milánó környékén, ahol sáfrányos rizottóval vagy polentával tálalják. A hosszú főzési idő alatt a borjúcsülök omlósra puhul, és átveszi a zöldségek, bor és alaplé ízét. Technikai tanács: a gremolatát csak közvetlenül a tálalás előtt készítsd el és szórd rá, különben elveszti aromáját. Ez az étel ünnepi ebédekhez, vendégváró alkalmakhoz vagy különleges vasárnapi ebédekhez is méltó választás – mély ízekkel és frissítő befejezéssel.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 30 perc
1620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Borjúcsülök szelet (csontos)
50 g Vaj
30 ml Olívaolaj
2 db Sárgarépa
2 db Zeller
1 db Vöröshagyma
200 ml Fehérbor (száraz)
300 ml Marhahús alaplé
1 ek. Paradicsompüré
2 tk. Citromhéj (frissen reszelt)
1 db Fokhagyma
1 ek. Petrezselyem (friss, aprított)
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúcsülök szeleteket sózd, borsozd, majd vaj és olívaolaj keverékén forró serpenyőben pirítsd meg mindkét oldalukon aranybarnára. Ezután vedd ki, tedd félre.

    A gyors kérgesítés bent tartja a húsnedveket és ízesebb lesz a mártás is a pörzsanyagoktól.

    2

    A zsiradékon párold meg az apróra vágott hagymát, sárgarépát és zellert kb. 7 perc alatt, míg enyhén karamellizálódnak.

    Ez a zöldségalap – soffritto – adja meg az osso buco szószának testességét és édességét.

    3

    Add hozzá a paradicsompürét, pirítsd 1 percig, majd öntsd rá a fehérbort. Forrald el az alkoholt, kb. 2-3 perc alatt.

    A paradicsompüré enyhe karamellizálása mélyebb ízeket hoz ki belőle.

    4

    Tedd vissza a húsokat, öntsd fel alaplével, fedd le, és főzd alacsony lángon 1,5–2 órán át, amíg a hús omlósra puhul.

    Időnként locsold meg a húsokat a szósszal, hogy mindenhol ízes és szaftos maradjon.

    5

    A gremolatához keverd össze a reszelt citromhéjat, zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet. Tálalás előtt szórd a hús tetejére.

    Mindig frissen készítsd el a gremolatát – a citromhéj illóolajai hamar elpárolognak.

    6

    Tálald a borjúcsülköt a saját szaftjával, mellé friss kenyér vagy rizottó is illik. Szórd meg bőven a friss gremolatával.

    A gremolata nemcsak díszít, hanem felfrissíti az étel gazdag ízeit – ne hagyd ki!