Osso buco fokhagymĂĄs szĂłsszal tĂĄlalva, puha borjĂșcsĂŒlök vilĂĄgos, krĂ©mes mĂĄrtĂĄsban

Osso buco fokhagymĂĄs szĂłsszal

Az osso buco fokhagymĂĄs szĂłsszal egy modern csavar a klasszikus milĂĄnĂłi Ă©telen, amely eredetileg paradicsomos vagy fehĂ©rboros alaplĂ©vel kĂ©szĂŒl. A fokhagyma kedvelƑinek igazi kincs ez a verziĂł, ahol a selymes, tejszĂ­nnel gazdagĂ­tott mĂĄrtĂĄs kiemeli a borjĂșcsĂŒlök omlĂłs textĂșrĂĄjĂĄt Ă©s mĂ©ly Ă­zĂ©t. Ez a variĂĄciĂł kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ lett az elmĂșlt Ă©vekben azok körĂ©ben, akik szeretik a krĂ©mesebb, karakteresebb szĂłszokat. A gremolata – frissen reszelt citromhĂ©j Ă©s petrezselyem – tökĂ©letes kontrasztot teremt, kiegyensĂșlyozva a fokhagyma dominĂĄns jelenlĂ©tĂ©t. Technikai tanĂĄcs: ne fƑzd a tejszĂ­nt tĂșl sokĂĄig, kĂŒlönben szĂ©tvĂĄlhat – inkĂĄbb csak forrald fel Ă©s keverd bele a vĂ©gĂ©n. Ez a fogĂĄs ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs hideg napokra, ĂŒnnepi ebĂ©dekre vagy egy kĂŒlönleges csalĂĄdi vacsorĂĄra, amikor az Ă­zek mellett a melegsĂ©g Ă©s a komfort is fontos szerepet kap.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 Ăłra 30 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 800 g BorjĂșcsĂŒlök szelet (csontos)
⭕ 40 g Vaj
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 6 db Fokhagyma
⭕ 2 db SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 2 db Zeller
⭕ 200 ml FehĂ©rbor (szĂĄraz)
⭕ 300 ml MarhahĂșs alaplĂ©
⭕ 100 ml Tejszín (fƑzƑ)
⭕ 1 tk. CitromhĂ©j (reszelt)
⭕ 1 ek. Petrezselyem (friss, aprított)
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjĂșcsĂŒlökszeleteket sĂłzd, borsozd, majd vaj Ă©s olĂ­vaolaj keverĂ©kĂ©n pirĂ­tsd meg mindkĂ©t oldalukon aranybarnĂĄra. Vedd ki Ƒket, tedd fĂ©lre.

    A magas hƑfok gyors kĂ©rget ad a hĂșsnak, megƑrzi a szaftossĂĄgot Ă©s fokozza az Ă­zeket.

    2

    A zsiradékon dinszteld meg az apróra vågott hagymåt, sårgarépåt és zellert 6-8 perc alatt, majd add hozzå az apróra vågott fokhagymåt, és pirítsd 1 percig.

    A fokhagymĂĄt ne pirĂ­tsd tĂșl, mert keserƱ lehet – amint illatozni kezd, jöhet a következƑ lĂ©pĂ©s.

    3

    Öntsd hozzĂĄ a fehĂ©rbort, fƑzd 2-3 percig, hogy elpĂĄrologjon az alkohol. Add hozzĂĄ az alaplevet, tedd vissza a hĂșsokat, fedd le, Ă©s fƑzd alacsony hƑfokon 1,5–2 ĂłrĂĄn ĂĄt.

    Ha lehet, fƑzĂ©s közben nĂ©ha locsold meg a hĂșsokat a szafttal – Ă­gy mĂ©g szaftosabb marad.

    4

    Amikor a hĂșs mĂĄr puha, keverd a mĂĄrtĂĄshoz a tejszĂ­nt Ă©s forrald 5 percig. Ez gazdag, selymes textĂșrĂĄt ad a fokhagymĂĄs szĂłsznak.

    A tejszĂ­nnel csak a vĂ©gĂ©n sƱrĂ­tsd, hogy ne vĂĄljon szĂ©t a fƑzĂ©s sorĂĄn.

    5

    A gremolatĂĄhoz keverd össze a reszelt citromhĂ©jat Ă©s az aprĂ­tott petrezselymet. TĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrd meg vele a hĂșs tetejĂ©t.

    Ez a frissĂ­tƑ fƱszeres keverĂ©k tökĂ©letesen ellensĂșlyozza a fokhagymĂĄs szĂłsz gazdagsĂĄgĂĄt.

    6

    TĂĄlald a hĂșst a fokhagymĂĄs szĂłsszal nyakon öntve, mellĂ© friss kenyĂ©rrel vagy krĂ©mes burgonyapĂŒrĂ©vel.

    A csontban talĂĄlhatĂł velƑ kĂŒlönleges Ă­zbomba – kĂ­nĂĄld kĂŒlön kis kanĂĄllal!