A borjúcsülök szeleteket sózd, borsozd, majd forró vaj és olívaolaj keverékén süsd aranybarnára mindkét oldalukon, majd vedd ki a serpenyőből.
A pirítás kiemeli a hús természetes ízét, és alapot ad a szósznak a pörzsanyag révén.
A visszamaradt zsiradékban párold üvegesre a finomra vágott hagymát, majd add hozzá az apróra vágott sárgarépát és zellert. Párold 6-7 percig.
Ne siesd el – a lassú párolás kihozza a zöldségek természetes édességét.
Add hozzá a paradicsompürét, pirítsd 1 percig, majd öntsd hozzá a fehérbort. Forrald 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
A bor segít fellazítani a serpenyő alján keletkezett ízrétegeket, gazdagítva a szószt.
Tedd vissza a húst, öntsd hozzá az alaplevet, add hozzá a kakukkfüvet és a fokhagymát. Fedd le, és főzd alacsony hőfokon 1,5–2 órán keresztül.
Ha van lehetőséged, főzd sütőben 160°C-on – a hő egyenletesebb, a hús omlósabb lesz.
A gremolatához keverd össze a reszelt citromhéjat, zúzott fokhagymát és aprított petrezselymet. Tálalás előtt szórd meg vele a hús tetejét.
A gremolata frissítő hatású, kiválóan ellensúlyozza a hús zsírosságát – mindig frissen készítsd.
Tálald a húst a kakukkfüves mártással, friss kenyérrel vagy sáfrányos rizottóval. Szórd meg bőven a gremolatával.
A csont közepében lévő velőt ne hagyd ki – igazi ínyenc falat, kanalazd ki és kend kenyérre!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.