A borjúlábszár szeleteket sózd, borsozd meg, majd forgasd meg finoman a lisztben. Fontos, hogy csak vékony bevonatot kapjanak.
A lisztes bevonat szaftosabbá teszi a húst, és segíti a szaft sűrűsödését a főzés során.
Egy mélyebb lábasban forrósítsd fel az olívaolajat és vajat, majd oldalanként 3-4 perc alatt pirítsd meg a húsokat, amíg aranybarna kérget nem kapnak. Ezután tedd félre.
A húsok pirítása során ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy szép kéreg képződjön, ne főjenek a szeletek.
A visszamaradt zsiradékban dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a reszelt fokhagymát. 1-2 perc után add hozzá az apró kockákra vágott sárgarépát és zellert, és párold további 5 percig.
Minél apróbbra vágod a zöldségeket, annál gyorsabban puhulnak meg, és jobban átadják ízüket a szósznak.
Keverd hozzá a sűrített paradicsomot, majd pirítsd egy-két percig. Ezután öntsd fel a fehérborral, és főzd, amíg a bor felére csökken.
A bor alkoholtartalmának elpárolgása után gazdag, telt ízt hagy maga után – ez a mártás egyik kulcsa.
Helyezd vissza a megpirított húsokat a zöldséges alaphoz, majd öntsd rájuk a marhaalaplevet. A húsok legyenek majdnem teljesen ellepve. Fedő alatt, kis lángon főzd 1,5-2 órát.
Ha van lehetőséged, főzd az ételt alacsony hőmérsékleten a sütőben – így egyenletesebben puhul meg a hús.
A főzés vége felé ellenőrizd a húsokat – akkor jók, ha a villa könnyen beléjük hatol. Ha a mártás túl híg, fedő nélkül forrald be kissé.
A kész mártást pürésítheted is, ha homogénebb állagot szeretnél, de hagyhatod darabosan is a rusztikus élményért.
Tálalás előtt pihentesd 5-10 percig lefedve. Friss petrezselyemmel megszórva kínáld, köretként polenta, rizottó vagy friss kenyér illik hozzá.
A hús pihentetése lehetővé teszi, hogy az ízek összeérjenek, a mártás pedig kissé sűrűsödjön tálalásig.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.