ÖtfƱszeres rizs tĂĄlalva

ÖtfƱszeres rizs

Az ötfƱszeres rizs egy nĂ©pszerƱ kĂ­nai fogĂĄs, amelyben az ötfƱszer keverĂ©k jellegzetes aromĂĄi harmonikusan egyesĂŒlnek a pirĂ­tott rizzsel. Az illatos fƱszerek – mint a fahĂ©j, csillagĂĄnizs, szegfƱszeg, Ă©deskömĂ©ny Ă©s szecsuĂĄni bors – mĂ©ly, gazdag Ă­zt adnak ennek az egyszerƱ, mĂ©gis kĂŒlönleges rizsĂ©telnek. KĂ©pzeld el, ahogy a fƱszeres illatok betöltik a konyhĂĄt, miközben a forrĂł wokban pirulĂł rizs aranybarna szĂ­nt kap. Ez az Ă©tel önĂĄllĂłan is tökĂ©letes, de bĂĄrmilyen ĂĄzsiai fogĂĄs mellĂ© kivĂĄlĂł köretkĂ©nt is szolgĂĄlhat.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Jázmin rizs
⭕ 600 ml Víz
⭕ 20 ml Olívaolaj vagy szezámolaj
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. KĂ­nai ötfƱszer keverĂ©k
⭕ 30 ml Szójaszósz
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 1 tk. Só
⭕ 10 g Friss zöldhagyma
⭕ 10 g Pirított szezámmag

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít, hogy a szemek pergƑsek maradjanak.

    A rizs mosĂĄsĂĄval eltĂĄvolĂ­tjuk a felesleges kemĂ©nyĂ­tƑt, Ă­gy a rizs kevĂ©sbĂ© fog összeragadni fƑzĂ©s közben.

    2

    Forrald fel a vizet, majd add hozzĂĄ a rizst, Ă©s fƑzd közepes lĂĄngon 12-15 percig, amĂ­g az összes folyadĂ©kot felszĂ­vja.

    FƑzĂ©s közben ne keverd a rizst, mert összetörhetnek a szemek. FedƑ alatt fƑzd, hogy a gƑz ne szökjön el.

    3

    AmĂ­g a rizs fƑ, aprĂ­tsd fel a vöröshagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s a zöldhagymĂĄt.

    A hagymĂĄkat aprĂłra vĂĄgd, hogy egyenletesen oszoljanak el a rizsben.

    4

    Egy nagy serpenyƑben vagy wokban hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat vagy szezĂĄmolajat, majd add hozzĂĄ a vöröshagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd ĂŒvegesre 3-4 perc alatt.

    A szezĂĄmolaj kĂŒlönleges Ă­zt ad az Ă©telnek, de helyettesĂ­thetƑ mĂĄs növĂ©nyi olajjal is. A vöröshagymĂĄt ĂŒvegesre pirĂ­tsd, ne barnĂ­tsd meg.

    5

    Add hozzå a fokhagymåt és az ötfƱszer keveréket, majd pirítsd tovåbbi 1 percig, hogy az aromåk kibontakozzanak.

    A fokhagymåt és a fƱszereket rövid ideig pirítsd, mert könnyen megéghetnek és keserƱ ízt adhatnak.

    6

    Öntsd hozzĂĄ a fƑtt rizst, Ă©s keverd el a hagymĂĄs-fƱszeres keverĂ©kkel, hogy minden Ă­zt ĂĄtvegyen.

    A rizst óvatosan keverd, hogy ne törjön össze. Fontos, hogy minden szem rizst bevonjon a fƱszeres keverék.

    7

    Öntsd hozzĂĄ a szĂłjaszĂłszt, sĂłzd, borsozd, majd pirĂ­tsd tovĂĄbbi 3-5 percig közepes lĂĄngon.

    A szĂłjaszĂłsz sĂłtartalma miatt Ăłvatosan sĂłzd az Ă©telt. KĂłstold meg, Ă©s csak szĂŒksĂ©g esetĂ©n adj hozzĂĄ több sĂłt.

    8

    Szórd meg friss zöldhagymåval és pirított szezåmmaggal, majd tålald melegen köretként vagy önålló fogåsként.

    A friss zöldhagyma Ă©s a pirĂ­tott szezĂĄmmag frissessĂ©get Ă©s ropogĂłs textĂșrĂĄt ad az Ă©telnek.