Ötfűszeres rizs tálalva

Ötfűszeres rizs

Az ötfűszeres rizs egy népszerű kínai fogás, amelyben az ötfűszer keverék jellegzetes aromái harmonikusan egyesülnek a pirított rizzsel. Az illatos fűszerek – mint a fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény és szecsuáni bors – mély, gazdag ízt adnak ennek az egyszerű, mégis különleges rizsételnek. Képzeld el, ahogy a fűszeres illatok betöltik a konyhát, miközben a forró wokban piruló rizs aranybarna színt kap. Ez az étel önállóan is tökéletes, de bármilyen ázsiai fogás mellé kiváló köretként is szolgálhat.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
600 ml Víz
20 ml Olívaolaj vagy szezámolaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Kínai ötfűszer keverék
30 ml Szójaszósz
0.5 tk. Fekete bors
1 tk.
10 g Friss zöldhagyma
10 g Pirított szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít, hogy a szemek pergősek maradjanak.

    A rizs mosásával eltávolítjuk a felesleges keményítőt, így a rizs kevésbé fog összeragadni főzés közben.

    2

    Forrald fel a vizet, majd add hozzá a rizst, és főzd közepes lángon 12-15 percig, amíg az összes folyadékot felszívja.

    Főzés közben ne keverd a rizst, mert összetörhetnek a szemek. Fedő alatt főzd, hogy a gőz ne szökjön el.

    3

    Amíg a rizs fő, aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát és a zöldhagymát.

    A hagymákat apróra vágd, hogy egyenletesen oszoljanak el a rizsben.

    4

    Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olívaolajat vagy szezámolajat, majd add hozzá a vöröshagymát, és pirítsd üvegesre 3-4 perc alatt.

    A szezámolaj különleges ízt ad az ételnek, de helyettesíthető más növényi olajjal is. A vöröshagymát üvegesre pirítsd, ne barnítsd meg.

    5

    Add hozzá a fokhagymát és az ötfűszer keveréket, majd pirítsd további 1 percig, hogy az aromák kibontakozzanak.

    A fokhagymát és a fűszereket rövid ideig pirítsd, mert könnyen megéghetnek és keserű ízt adhatnak.

    6

    Öntsd hozzá a főtt rizst, és keverd el a hagymás-fűszeres keverékkel, hogy minden ízt átvegyen.

    A rizst óvatosan keverd, hogy ne törjön össze. Fontos, hogy minden szem rizst bevonjon a fűszeres keverék.

    7

    Öntsd hozzá a szójaszószt, sózd, borsozd, majd pirítsd további 3-5 percig közepes lángon.

    A szójaszósz sótartalma miatt óvatosan sózd az ételt. Kóstold meg, és csak szükség esetén adj hozzá több sót.

    8

    Szórd meg friss zöldhagymával és pirított szezámmaggal, majd tálald melegen köretként vagy önálló fogásként.

    A friss zöldhagyma és a pirított szezámmag frissességet és ropogós textúrát ad az ételnek.