Pączki tálalva

Pączki

A pączki egy tradicionális lengyel édesség, amely a farsangi időszak elengedhetetlen része. Ezek a lekvárral töltött, puha fánkok világszerte népszerűek, és különösen a Tłusty Czwartek (Zsíros Csütörtök) ünnepén fogyasztják őket Lengyelországban. A pączki eredete több száz évre nyúlik vissza, és a lengyel konyha egyik legismertebb édessége. A tésztához hozzáadott alkohol, például rum vagy vodka, segít abban, hogy a fánkok sütés közben ne szívjanak fel túl sok olajat, így könnyedebbek maradnak. Ha szereted a klasszikus kelt tésztás fánkokat, akkor ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod. Kiváló választás farsangra, ünnepi alkalmakra, vagy egy egyszerű, házi süteményként!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
25 g Friss élesztő
250 ml Meleg tej
50 g Vaj
3 db Tojás
1 csipet
1 tk. Vaníliakivonat
1 ek. Rum vagy vodka
150 g Lekvár (töltelékhez)
1000 ml Olaj (sütéshez)
50 g Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem éget.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a tojásokat, az olvasztott vajat és a rumot vagy vodkát.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A rum vagy vodka hozzáadása nem csak az ízét fokozza, de segít abban is, hogy a fánk kevésbé szívja meg magát olajjal.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a fánk kemény lesz.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta akkor kel a legjobban, ha huzatmentes, meleg helyen van. Például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30°C) vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket.

    A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor a fánk nem lesz elég puha. A kiszaggatott tésztakorongokat óvatosan kezeld, hogy ne nyomd össze őket.

    6

    Helyezd a korongokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés is fontos, hogy a fánk könnyű és levegős legyen.

    7

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, cseppents egy kis tésztát az olajba – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha nincs hőmérőd, figyelj a tészta próbadarabjára.

    8

    Süsd a pączkit oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirul. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat. Fontos, hogy a fánkok ne érjenek egymáshoz sütés közben.

    9

    Egy habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat lekvárral, majd szórd meg porcukorral.

    A fánkokat akkor a legkönnyebb megtölteni, ha még melegek. Használj sűrű lekvárt, ami nem folyik ki.

    10

    Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.

    Ha másnapra marad, tedd egy légmentesen záródó dobozba, esetleg tegyél mellé egy szelet kenyeret, hogy az tartsa meg a nedvességet.