Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem éget.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a tojásokat, az olvasztott vajat és a rumot vagy vodkát.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A rum vagy vodka hozzáadása nem csak az ízét fokozza, de segít abban is, hogy a fánk kevésbé szívja meg magát olajjal.
Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a fánk kemény lesz.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta akkor kel a legjobban, ha huzatmentes, meleg helyen van. Például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket.
A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor a fánk nem lesz elég puha. A kiszaggatott tésztakorongokat óvatosan kezeld, hogy ne nyomd össze őket.
Helyezd a korongokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés is fontos, hogy a fánk könnyű és levegős legyen.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, cseppents egy kis tésztát az olajba – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánk megszívja magát olajjal, ha túl magas, kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha nincs hőmérőd, figyelj a tészta próbadarabjára.
Süsd a pączkit oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirul. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat. Fontos, hogy a fánkok ne érjenek egymáshoz sütés közben.
Egy habzsák segítségével töltsd meg a fánkokat lekvárral, majd szórd meg porcukorral.
A fánkokat akkor a legkönnyebb megtölteni, ha még melegek. Használj sűrű lekvárt, ami nem folyik ki.
Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.
Ha másnapra marad, tedd egy légmentesen záródó dobozba, esetleg tegyél mellé egy szelet kenyeret, hogy az tartsa meg a nedvességet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.