Pakon pitha kardamommal – aranybarnára sült bengáli rizslisztes gombócok kókuszos töltelékkel

Pakon pitha kardamommal

A pitha a bengáli konyha egyik legismertebb édessége, amelyet különböző formákban és ízekben készítenek – a Pakon pitha különlegessége, hogy bő olajban sütve készül, így kívül ropogós, belül pedig lágy és édes. Eredetileg az aratás ünnepéhez, a Poush Parbához kapcsolódik, amikor a friss rizslisztből készült édességek közösségi étkezések részei voltak. Technikai tanács: A tészta rugalmassága kulcsfontosságú – se túl lágy, se túl kemény ne legyen. A forró olajban a pitha felpuffad és karamellizálódik a jaggery hatására, amitől különösen ízletes lesz. A kardamom meleg, édeskés aromája tökéletesen kiegészíti a kókusz és jaggery kombinációját. Ez az édesség nemcsak tradicionális ízvilágot képvisel, de könnyedén elkészíthető otthon is, így kiváló választás bármilyen ünnepre vagy családi összejövetelre.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Rizsliszt
300 ml Víz
100 g Kókuszreszelék
80 g Jaggery (vagy barnacukor)
0.5 tk. Őrölt kardamom
1 csipet
300 ml Növényi olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis lábasban melegítsd fel a vizet egy csipet sóval. Amikor forrni kezd, öntsd hozzá a rizslisztet, és keverd gyors mozdulatokkal fakanállal, míg egynemű, sűrű masszát nem kapsz.

    A lisztet egyben öntsd a forró vízbe, ne lassan adagold – így nem lesz csomós a tészta.

    2

    Fedd le az edényt, és hagyd állni 10 percig. Ezután nedves kézzel gyúrd át a tésztát, amíg sima és jól formálható nem lesz.

    Ha ragad a tészta, vizezd be a kezed, de ne adj hozzá lisztet – így nem lesz kemény a végeredmény.

    3

    A töltelékhez keverd össze a kókuszreszeléket, az apróra vágott jaggeryt (vagy barnacukrot) és az őrölt kardamomot. Addig keverd kézzel vagy fakanállal, míg a jaggery kissé megolvad és a massza tapadóssá válik.

    A jaggery-t reszelheted is, így gyorsabban eloszlik a kókusz között.

    4

    A tésztából csípj kisebb darabokat, lapítsd el a tenyeredben, és helyezz a közepébe egy kávéskanálnyi tölteléket. Zárd össze, és formázz belőle félhold vagy kis gombóc alakú pithát.

    A szélek jó zárása fontos – különben sütés közben kifolyhat a töltelék.

    5

    Egy kis edényben hevíts olajat közepes hőmérsékletre (kb. 170–180°C), majd adagokban süsd ki a pithákat aranybarnára.

    Az olaj akkor megfelelő hőmérsékletű, ha egy kis tésztadarab gyorsan feljön a felszínre és buborékolva sül.

    6

    Szedegesd ki papírtörlőre a kisült pithákat, és hagyd kissé kihűlni. Tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.

    Frissen ropogós, de másnapra is finom – zárt dobozban puhább lesz.