Palada Pradhaman rizses, krémes édesség tálalva pirított kesudióval és mazsolával

Palada Pradhaman

A Palada Pradhaman Dél-India egyik legkedveltebb tradicionális édessége, amelyet leggyakrabban ünnepi alkalmakkor, különösen Onam idején készítenek. Eredete Kerala államhoz köthető, ahol a payasamok (indiai tejpudingok) szinte elmaradhatatlanok minden nagyobb ünnepi lakomán. Technikai szempontból a Palada Pradhaman titka a tej lassú, folyamatos sűrítése és a palada (rizslap) megfelelő főzése – így alakul ki az aranyszínű, karamellizált ízvilág. A ghee-ben pirított kesudió és mazsola édes és roppanós kontrasztot ad a krémes textúrához. A recept nemcsak nosztalgikus ízeket idéz fel, hanem a kulturális hagyományokat is életben tartja. Érzelmi szempontból a Palada Pradhaman sokak számára a családi összejövetelek, otthoni ízek és ünnepi pillanatok szimbóluma. Tipp: ha intenzívebb ízre vágysz, a tejet főzés előtt 1-2 evőkanál sűrített tejjel is gazdagíthatod.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Palada (rizslap vagy előfőzött rizslap)
1 l Teljes tej
150 g Cukor
2 ek. Ghee (tisztított vaj)
1 tk. Kardamom
10 db Kesudió
10 db Mazsola

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paladát öblítsd le hideg vízben, majd forrásban lévő vízbe tedd és főzd 5-7 percig, míg félig megpuhul. Ezután szűrd le és tedd félre.

    Ha túl sokáig főzöd a paladát, pépessé válhat – ellenőrizd gyakran, hogy még tartása legyen.

    2

    Egy nagy, vastag aljú edényben forrald fel a tejet, majd vedd vissza a lángot, és lassú tűzön főzd tovább, amíg kissé besűrűsödik. Ez körülbelül 20-25 percig tart.

    Használj spatulát a keveréshez, és gyakran kevergesd, hogy ne kapjon le az alján a tej.

    3

    Add hozzá a főtt paladát a sűrű tejhez, és főzd további 15-20 percig, amíg a lapok teljesen megpuhulnak és a tej ízét magukba szívják.

    Időnként keverd meg óvatosan, hogy a palada ne törjön össze teljesen.

    4

    Szórd hozzá a cukrot és főzd tovább alacsony lángon, amíg a cukor teljesen felolvad és karamelles árnyalatot ad a tejnek.

    Ne növeld a lángot, mert a cukor gyorsan karamellizálódhat és megéghet.

    5

    Egy kis serpenyőben melegítsd fel a ghee-t, majd pirítsd meg benne a kesudiót és a mazsolát, amíg aranybarnára sülnek.

    A mazsola akkor jó, ha megdagad és enyhén karamellizálódik – ne süsd túl sokáig, különben megkeményedik.

    6

    Add a pirított kesudiót, mazsolát és az őrölt kardamomot a kheerhez, majd keverd össze. Melegen vagy langyosan tálald.

    Tálalás előtt hagyd állni 10 percet, hogy az ízek jól összeérjenek.