Pandoro szeletekkel és karamell öntettel tálalva, porcukorral megszórva

Pandoro karamellel

A pandoro a 19. századi Veronából származik, és az egyik legismertebb olasz karácsonyi sütemény. Neve az „aranykenyérre” utal, amelyet a benne lévő sok tojás és vaj tesz színében és állagában különlegessé. A puha, csillagformájú sütemény a karácsonyi asztalok dísze, amelyet hagyományosan porcukorral meghintve szolgálnak fel. A karamellszósz modern és ízletes kiegészítés, amely gazdagabbá és különlegesebbé teszi ezt a klasszikust. A selymes karamellöntet jól passzol a kalács vajban gazdag tésztájához, és új élményt kínál azoknak is, akik már ismerik a hagyományos változatot. Ahogy a sütemény sül, a vanília és a vajas tészta illata betölti a konyhát, míg a karamell főzésekor édeskés, pörkölt cukros aroma keletkezik – ezek együtt ünnepi hangulatot teremtenek. Ez a desszert remek választás karácsonyi vacsorákra, vendégváráshoz vagy akár gasztroajándékként is kiváló.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 25 perc
4700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
140 g Cukor
4 db Tojás
180 g Vaj
120 ml Tej
25 g Élesztő (friss)
1 tk. Vaníliakivonat
0.5 tk.
120 g Cukor (karamellhez)
100 ml Tejszín (karamellhez)
40 g Vaj (karamellhez)
2 ek. Porcukor a szóráshoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd langyosra a tejet, morzsold bele az élesztőt, és adj hozzá egy teáskanál cukrot. Keverd el, és hagyd felfutni 10 perc alatt, míg habos nem lesz.

    A tej ne legyen forró, mert az gátolja az élesztő működését – ideális a testhőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és a cukrot. Add hozzá a tojásokat, a vaníliakivonatot, és a felfuttatott élesztős tejet.

    A tészta keverését fakanállal kezdd, majd válts kézi dagasztásra vagy gépre a simább állagért.

    3

    Apránként add hozzá a puha vajat, és dolgozd bele alaposan a tésztába. Dagaszd sima, fényes, kissé lágy tésztává, majd takard le, és hagyd kelni 2 órát.

    Ne ijedj meg, ha kissé ragad – a sok vajtól ez természetes, de dagasztás közben szép rugalmassá válik.

    4

    Formázd a tésztát gömbbé, és helyezd kivajazott pandoro formába. Hagyd ismét kelni kb. 1 óráig, amíg a forma háromnegyedéig ér.

    Használj puha vajat a forma kikenéséhez, ne olajat, így könnyebben kijön majd a sütemény.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra. Süsd a pandorót 40–45 percig, amíg szép aranybarna lesz. Félidőben lefedheted fóliával, ha túl gyorsan pirul.

    Tűpróbával ellenőrizd a közepét – ha tisztán jön ki, elkészült.

    6

    Hűtsd 10 percig a formában, majd borítsd ki rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

    Ne siess a kiborítással – a meleg sütemény könnyen törhet.

    7

    A karamellhez olvaszd meg a cukrot közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Vedd le a tűzről, és óvatosan add hozzá a tejszínt, majd a vajat. Keverd simára.

    A karamell forró és gőzölöghet – mindig használj hosszú nyelű fakanalat és adj hozzá óvatosan a tejszínt!

    8

    Tálaláskor szeleteld fel a pandorót, szórd meg porcukorral, és locsold meg a meleg karamellszósszal vagy kínáld mellé külön tálkában.

    A karamellt közvetlenül tálalás előtt készítsd el, így selymes és önthető marad.