Melegítsd langyosra a tejet, morzsold bele az élesztőt, és adj hozzá egy teáskanál cukrot. Keverd el, és hagyd felfutni 10 perc alatt, míg habos nem lesz.
A tej ne legyen forró, mert az gátolja az élesztő működését – ideális a testhőmérséklet.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és a cukrot. Add hozzá a tojásokat, a vaníliakivonatot, és a felfuttatott élesztős tejet.
A tészta keverését fakanállal kezdd, majd válts kézi dagasztásra vagy gépre a simább állagért.
Apránként add hozzá a puha vajat, és dolgozd bele alaposan a tésztába. Dagaszd sima, fényes, kissé lágy tésztává, majd takard le, és hagyd kelni 2 órát.
Ne ijedj meg, ha kissé ragad – a sok vajtól ez természetes, de dagasztás közben szép rugalmassá válik.
Formázd a tésztát gömbbé, és helyezd kivajazott pandoro formába. Hagyd ismét kelni kb. 1 óráig, amíg a forma háromnegyedéig ér.
Használj puha vajat a forma kikenéséhez, ne olajat, így könnyebben kijön majd a sütemény.
Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra. Süsd a pandorót 40–45 percig, amíg szép aranybarna lesz. Félidőben lefedheted fóliával, ha túl gyorsan pirul.
Tűpróbával ellenőrizd a közepét – ha tisztán jön ki, elkészült.
Hűtsd 10 percig a formában, majd borítsd ki rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
Ne siess a kiborítással – a meleg sütemény könnyen törhet.
A karamellhez olvaszd meg a cukrot közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Vedd le a tűzről, és óvatosan add hozzá a tejszínt, majd a vajat. Keverd simára.
A karamell forró és gőzölöghet – mindig használj hosszú nyelű fakanalat és adj hozzá óvatosan a tejszínt!
Tálaláskor szeleteld fel a pandorót, szórd meg porcukorral, és locsold meg a meleg karamellszósszal vagy kínáld mellé külön tálkában.
A karamellt közvetlenül tálalás előtt készítsd el, így selymes és önthető marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.