Pandoro mandulával frissen sütve, porcukorral megszórva

Pandoro mandulával

Ez az édesség az olasz karácsonyi hagyományok egyik ékköve, amely először Verona városában vált ismertté a 19. század végén. A pandoro nevének jelentése „aranykenyér”, amely a benne található vajtól és tojástól kapja gazdag, sárgás színét. Eredetileg a gazdag családok ünnepi asztalaira készült, de ma már világszerte elterjedt különlegesség lett. A mandula hozzáadásával egy finom, enyhén mogyorós ízvilágú változat jön létre, amely tökéletesen illik a sütemény lágy textúrájához. Képzeld el, ahogy a frissen sült pandoro illata betölti a konyhát, miközben a porcukor hóként hull rá a tetejére. A siker titka a hosszú kelesztés és a magas zsírtartalmú vaj használata, amely selymessé és omlóssá teszi a tésztát. Ez a sütemény ideális választás ünnepi reggelikhez, családi összejövetelekhez vagy ajándékba is kiválóan csomagolható. Hozzáadhatsz kevés narancshéjat vagy reszelt citromhéjat is a tésztához, hogy még aromásabb legyen.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
150 g Cukor
4 db Tojás
200 g Vaj
100 ml Tej
25 g Élesztő (friss)
50 g Mandulaliszt
1 tk. Vaníliakivonat
0.5 tk.
2 ek. Porcukor a szóráshoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd azzal, hogy a tejet langyosra melegíted, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és keverd el. Hagyd 10 percig állni, amíg felfut – ez azt jelenti, hogy habos, buborékos lesz a tetején.

    Ne használj túl forró tejet, mert megölheti az élesztőt. A langyos tej ideális (kb. testhőmérsékletű).

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, mandulalisztet, maradék cukrot és sót. Ezután add hozzá a tojásokat, vaníliakivonatot, majd öntsd bele a felfuttatott élesztőt is.

    A száraz és nedves hozzávalókat fokozatosan keverd, hogy elkerüld a csomósodást.

    3

    Kezdd el dagasztani a tésztát – először kézzel vagy dagasztógéppel dolgozz, majd fokozatosan add hozzá a puha vajat kisebb darabokban, míg teljesen beledolgozódik.

    A tészta akkor jó, ha kissé ragadós, de fényes és rugalmas. Ne adj hozzá extra lisztet, mert száraz lesz a végeredmény.

    4

    Fedd le a tálat konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 2 órán át, amíg duplájára nő. Ez a kelési fázis biztosítja a könnyű, szellős textúrát.

    Ha hűvös van, tedd a tálat a sütőbe csak a világítással bekapcsolva – ez ideális kelesztőkamra.

    5

    Ha megkelt a tészta, óvatosan gyúrd át, majd formázz belőle gömböt. Kend ki vajjal a pandoro formát, és helyezd bele a tésztát. Ismét hagyd kelni 1 órát, míg a forma háromnegyedéig ér.

    Ne rázd vagy ütögesd meg a formát, mert a tészta összeeshet – finoman dolgozz!

    6

    Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra. Süsd a pandorót 40–45 percig. Ha a teteje túlságosan barnulna, fedd le alufóliával a sütés második felében.

    A tűpróba segít: szúrj egy fapálcikát a közepébe – ha tisztán jön ki, megsült.

    7

    Hagyd a süteményt 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki rácsra. Amikor teljesen kihűlt, szórd meg porcukorral a tetejét.

    A porcukrot szitán keresztül szórd, így egyenletesen és finoman fedi be a süteményt.