Kezdd azzal, hogy a tejet langyosra melegíted, majd morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és keverd el. Hagyd 10 percig állni, amíg felfut – ez azt jelenti, hogy habos, buborékos lesz a tetején.
Ne használj túl forró tejet, mert megölheti az élesztőt. A langyos tej ideális (kb. testhőmérsékletű).
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, mandulalisztet, maradék cukrot és sót. Ezután add hozzá a tojásokat, vaníliakivonatot, majd öntsd bele a felfuttatott élesztőt is.
A száraz és nedves hozzávalókat fokozatosan keverd, hogy elkerüld a csomósodást.
Kezdd el dagasztani a tésztát – először kézzel vagy dagasztógéppel dolgozz, majd fokozatosan add hozzá a puha vajat kisebb darabokban, míg teljesen beledolgozódik.
A tészta akkor jó, ha kissé ragadós, de fényes és rugalmas. Ne adj hozzá extra lisztet, mert száraz lesz a végeredmény.
Fedd le a tálat konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 2 órán át, amíg duplájára nő. Ez a kelési fázis biztosítja a könnyű, szellős textúrát.
Ha hűvös van, tedd a tálat a sütőbe csak a világítással bekapcsolva – ez ideális kelesztőkamra.
Ha megkelt a tészta, óvatosan gyúrd át, majd formázz belőle gömböt. Kend ki vajjal a pandoro formát, és helyezd bele a tésztát. Ismét hagyd kelni 1 órát, míg a forma háromnegyedéig ér.
Ne rázd vagy ütögesd meg a formát, mert a tészta összeeshet – finoman dolgozz!
Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra. Süsd a pandorót 40–45 percig. Ha a teteje túlságosan barnulna, fedd le alufóliával a sütés második felében.
A tűpróba segít: szúrj egy fapálcikát a közepébe – ha tisztán jön ki, megsült.
Hagyd a süteményt 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki rácsra. Amikor teljesen kihűlt, szórd meg porcukorral a tetejét.
A porcukrot szitán keresztül szórd, így egyenletesen és finoman fedi be a süteményt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.