Pandoro mazsolával, frissen sütve, porcukorral megszórva

Pandoro mazsolával

A pandoro az olasz karácsonyi ünnepek elengedhetetlen süteménye, amelyet először Verona városában készítettek a 19. században. Nevét aranysárga színéről kapta, mely a tojásban és vajban gazdag tésztának köszönhető. A mazsolás változat különösen népszerű, mivel az édes, szaftos gyümölcsdarabok még gazdagabbá teszik az ízvilágot. A tésztát hosszú ideig kelesztik, így válik igazán levegőssé és puha szerkezetűvé. Ahogy a pandoro sül, az illatok – vaj, vanília és mazsola – betöltik a konyhát. A frissen sült sütemény tetejét hófehér porcukorral szórják meg, amely a havas ünnepek hangulatát idézi. Ez a recept ideális választás családi összejövetelekhez, reggeli finomságnak vagy ünnepi ajándéknak is. Tipp: ha különlegesebb ízre vágysz, a mazsolát rumba is beáztathatod, így pikánsabb karaktert kap a sütemény.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 20 perc
3950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
140 g Cukor
4 db Tojás
180 g Vaj
120 ml Tej
25 g Élesztő (friss)
150 g Mazsola
1 tk. Vaníliakivonat
0.5 tk.
2 ek. Porcukor a szóráshoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és keverd el. Hagyd állni 10 percig, amíg habosodni kezd.

    A langyos tej segíti az élesztő aktiválódását – ne legyen forró, mert elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és cukrot. Add hozzá a tojásokat, vaníliakivonatot, és a felfuttatott élesztőt is.

    Használj fakanalat az első keveréshez, majd térj át kézi dagasztásra, hogy egyenletes tésztát kapj.

    3

    Add hozzá a puha vajat apránként a tésztához, majd dagaszd sima, fényes állagúvá. Ezután keverd bele az előzőleg langyos vízben beáztatott és lecsepegtetett mazsolát.

    A mazsolát áztatás után konyhai papírral itasd le, így nem vizezi el a tésztát.

    4

    Takarjuk le a tálat konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 2 órán át, amíg a tészta duplájára nő.

    A kelés ideje alatt ne mozgasd a tésztát, különben megzavarod a kelesztési folyamatot.

    5

    Formázz gömböt a megkelt tésztából, és helyezd kivajazott pandoro formába. Ismét hagyd kelni 1 órán át, amíg a tészta eléri a forma háromnegyedét.

    A formát alaposan vajazd ki minden mélyedésben, hogy a sütemény könnyen kijöjjön.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra, és süsd a pandorót 40–45 percig, amíg aranybarna lesz. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    A sütés végén tűpróbával ellenőrizheted – ha tisztán jön ki, kész.

    7

    Hagyd a süteményt 10 percig pihenni a formában, majd borítsd ki rácsra. Ha teljesen kihűlt, szórd meg porcukorral.

    Szitán keresztül szórva a porcukor egyenletes, hófehér réteget képez.