Pisztáciás pandoro kalács, aranybarna héjjal, porcukorral megszórva

Pandoro pisztáciával

A pandoro az olasz ünnepek egyik legismertebb édes kalácsa, amely a 18. században született Veronában, és nevét – „arany kenyér” – a gazdag vajtartalmának és aranyló színének köszönheti. Eredetileg egyszerű, édesített kelt tésztából készült, mára azonban számos változata ismert. A pisztáciával dúsított változat a modern gasztronómia egyik különlegessége: a diós ízvilág kiválóan illeszkedik a vajjal gazdagított tésztához, és minden falatban egyedi karaktert ad. Ahogy a sütemény sül, a konyhát betölti a piruló pisztácia és a vaníliás tészta illata – az ünnepi hangulat garantált. A legjobb eredményhez időre, türelemre és jó minőségű alapanyagokra van szükség. Tipp: ha még különlegesebb élményt szeretnél, tálalhatod pisztáciakrémmel vagy olvasztott fehércsokoládéval is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt (BL-55)
150 ml Tej
4 db Tojás
110 g Cukor
120 g Vaj
25 g Élesztő (friss)
100 g Pisztácia (pörkölt, sótlan, aprított)
1 ek. Vaníliás cukor
1 tk.
2 ek. Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt egy teáskanál cukorral, majd hagyd felfutni 10 perc alatt.

    Az élesztő csak akkor fog dolgozni, ha a tej langyos, nem meleg – kb. 37°C a tökéletes.

    2

    Keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot és sót. Add hozzá a tojásokat és az élesztős tejet, majd kezd el kidolgozni a tésztát.

    Használj dagasztógépet, vagy alaposan dolgozd ki kézzel legalább 10 percig a sima állag érdekében.

    3

    Olvaszd meg a vajat, és ha langyosra hűlt, dolgozd bele a tésztába. Végül keverd hozzá az aprított pisztáciát is.

    A pisztáciát durvára aprítsd, hogy sütés után is kellemesen roppanós maradjon a tésztában.

    4

    Takarva keleszd a tésztát meleg helyen kb. 60 percig, míg duplájára nem nő.

    A kelés során a tészta rugalmassá válik, és a pisztácia aromája is jobban átjárja.

    5

    Gyúrd át a tésztát, formázd gombóccá, majd helyezd kivajazott-lisztezett pandoro formába. Hagyd ismét kelni 30 percig.

    A forma alját és oldalát is vajazd-lisztezés után ütögesd ki, hogy ne maradjon rajta vastag lisztréteg.

    6

    Süsd előmelegített sütőben 170°C-on 40-45 percig. Ha szükséges, a második felét takard le alufóliával, hogy ne égjen meg.

    A sütés vége előtt végezz tűpróbát – ha nem ragad rá tészta, elkészült.

    7

    A sütőből kivéve hagyd 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki és teljesen hűtsd ki. Tálaláskor szórd meg porcukorral.

    A porcukrot csak tálalás előtt szórd rá, különben a melegtől elolvad és eltűnik a szép havas hatás.