Egy nagy tálban keverd össze a kovászt és a langyos vizet, majd keverd simára.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az elpusztíthatja a kovászt, ha túl hideg, akkor nem aktiválja megfelelően.
Fokozatosan add hozzá a durum búzadarát, és kezdd el összegyúrni a tésztát.
A durum búzadara hozzáadása lassan történjen, hogy elkerüld a csomók kialakulását.
Amikor a tészta kezd összeállni, add hozzá a sót, és folytasd a dagasztást, amíg egy sima, rugalmas tésztát kapsz.
A só fontos a tészta szerkezetének kialakításában és az ízében is. Ne hagyd ki!
Takard le a tésztát, és hagyd kelni szobahőmérsékleten 3-4 órán keresztül, amíg legalább a duplájára nő.
A kelési idő függ a szobahőmérséklettől. Hidegebb helyen hosszabb ideig, melegebb helyen rövidebb ideig kel a tészta.
Borítsd ki a megkelt tésztát egy lisztezett felületre, majd formázd egy nagy cipóvá vagy hagyományos Altamura-formára.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Használj bőven lisztet!
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 1 órán át.
A második kelesztés segít abban, hogy a kenyér könnyebb és levegősebb legyen.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és helyezz be egy hőálló edényt vízzel, hogy gőz képződjön.
A gőz segít abban, hogy a kenyér kérge ropogós legyen. Ha nincs hőálló edényed, a sütő aljába is önthetsz vizet.
Süsd a kenyeret 15 percig 250°C-on, majd csökkentsd a hőmérsékletet 200°C-ra, és süsd további 30-35 percig, amíg mély aranybarna színt kap.
A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a kenyeret, és ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, hogy a ropogós kéreg megfelelően kialakuljon.
A rácson történő hűtés biztosítja, hogy a kenyér alja ne ázzon el.
Szeletelve tálald, élvezd frissen vagy akár napokig tárolhatod, mivel a kenyér hosszú eltarthatósággal rendelkezik.
A kenyér eltarthatóságát növelheted, ha vászonkendőbe csomagolva tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.