Étcsokoládés panettone szeletekkel tálalva, puha belsővel

Panettone étcsokoládéval

A panettone az olasz karácsony egyik legismertebb szimbóluma, mely Milánóból indult világhódító útjára a 15. században. Az eredetileg szárított gyümölcsökkel és kandírozott héjjal töltött kalács azóta számtalan ízesítésben elérhető, köztük az egyik legnépszerűbb a csokoládés változat. A panettone étcsokoládéval különösen azok számára kedvelt, akik a klasszikus gyümölcsös helyett inkább a selymesen olvadó, intenzív kakaós élményeket keresik. A sütőből kiáradó csokoládés és vaníliás illat azonnal ünnepi hangulatot teremt, miközben a kalács magasra emelkedve sül tökéletesre. Technikai tanács: használj minimum 60%-os kakaótartalmú étcsokoládét, hogy ne csak az édesség, hanem az aroma is domináljon. Tálald langyosan, egy pohár meleg tej vagy eszpresszó mellett – garantáltan ünnepi kedvenc lesz!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt (BL-55)
200 ml Tej
90 g Cukor
100 g Vaj
3 db Tojás
25 g Élesztő (friss)
120 g Étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalom)
1 ek. Vaníliás cukor
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt és egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 perc alatt.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró – a túl magas hőmérséklet elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot és sót. Add hozzá a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott, de nem forró vajat.

    Az összetevőket kézzel vagy géppel gyúrd sima, kissé ragacsos tésztává – legalább 10 percig dolgozd, hogy ruganyos legyen.

    3

    Törd össze apróra az étcsokoládét, majd forgasd bele a kész tésztába. Takarva keleszd langyos helyen kb. 60 percig, míg duplájára nő.

    Használj jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét – ez gazdagítja az ízt és nem olvad el teljesen a sütés során.

    4

    A megkelt tésztát gyúrd át röviden, formázd gombóccá, és helyezd sütőpapírral bélelt panettone formába vagy magas falú sütőformába.

    A sütőforma oldalát is béleld ki, így jobban megemelkedik a tészta és nem tapad le.

    5

    Ismét keleszd a formában további 30 percig, közben melegítsd elő a sütőt 170°C-ra alsó-felső sütésre.

    Ha lassan kel másodjára, helyezd a formát langyos (nem forró!) sütőbe, és hagyd ott keleszteni.

    6

    Süsd 170°C-on kb. 40-45 percig. A teteje legyen aranybarna, és egy tűvel ellenőrizve a közepéből tisztán kell kijönnie.

    Ha a teteje túl gyorsan pirul, sütés közben lazán fedd le alufóliával.