Panettone gesztenyével szeletek, aranybarna pörkölt felülettel

Panettone gesztenyével

A panettone Olaszország karácsonyi hagyományos süteménye, melyet a 19. század végén kezdtek el nagy mennyiségben készíteni Milánóban. Az olasz konyha egyik legismertebb édessége, ami évről évre a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen része. A gesztenyével készült változata egy újabb ínycsiklandó variáció, amely a szilveszteri asztalon is remek választás lehet. A puha, enyhén édes tészta és a gazdag gesztenye ízének kombinációja tökéletes egyensúlyt teremt. Ha szereted a karácsonyi édességeket, a gesztenyés panettone egy igazán különleges desszert.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 20 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Cukor
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
200 ml Tej
3 db Tojás
100 g Vaj
200 g Gesztenyepüré
50 g Ráma
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Rum

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Készíts elő egy 25 cm-es panettone formát, és béleld ki sütőpapírral.

    A megfelelő formázás érdekében ügyelj arra, hogy a sütőpapír biztosan körbeérje a formát, így a panettone szépen emelkedhet.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot.

    A sütőpor segíti a panettone laza, puha állagát, ezért fontos, hogy jól eloszlassuk a tésztában.

    3

    A vajat olvaszd meg, majd add hozzá a cukrot, a rumot, és keverd simára. Üsd bele a tojásokat, majd a tejet is add hozzá.

    A vajat alacsony hőmérsékleten olvaszd meg, hogy ne égjen meg, és ne változzon a zsiradék állaga.

    4

    Öntsd a nedves hozzávalókat a lisztes keverékhez, és gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet, hogy ne legyen túl ragacsos.

    A tészta állagának lágy, de nem túl ragacsosnak kell lennie, hogy könnyen formázható legyen.

    5

    Miután összegyúrtad a tésztát, dolgozd bele a gesztenyepürét, majd hagyd pihenni a tésztát egy órán keresztül, hogy megkeljen.

    Ha a tészta nem kel meg elég gyorsan, próbáld meg melegebb helyen pihentetni, hogy gyorsabban fejlődjön.

    6

    A pihentetés után tedd a tésztát a formába, és hagyd még 15-20 percig kelni.

    Ha nem biztos, hogy a tészta elég magasra nőtt, nyugodtan hagyj neki egy kis időt, hogy még tovább kelhessen.

    7

    Süsd a panettonét 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40-50 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz, és egy tűt beleszúrva tisztán kijön.

    Ellenőrizd a sütést a sütő végén – ha a teteje nagyon gyorsan pirulna, tedd rá alufóliát, hogy ne égjen meg.

    8

    Miután elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni a formában 10 percig, majd vegyük ki és teljesen hagyjuk kihűlni.

    Hagyj elég időt a panettone teljes kihűlésére, így könnyebben szeletelhetővé válik.