Panettone pisztáciával, frissen sülve és cukorral megszórva

Panettone pisztáciával

A panettone egy hagyományos olasz karácsonyi sütemény, amely gazdag ízvilágával és puha tésztájával híres. Eredetileg Milánóból származik, és az évek során világszerte elterjedt. A pisztáciás változat különleges finomságot ad hozzá, amely az édesség friss és ünnepi ízét emeli ki. A panettone elkészítése időigényes, de megéri a fáradtságot, mivel a végeredmény egy csodálatos, puha, gazdag ízű édesség, amely a családi ünnepek tökéletes kiegészítője.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 2 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
100 g Cukor
10 g Élesztő
150 ml Tej
100 g Vaj
3 db Tojás
1 cs. Vaníliás cukor
0.5 tk. Sót
100 g Pisztácia
1 db Narancshéj
2 ek. Rum
50 g Cukrozott narancshéj
1 cs. Cukorszórás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, majd add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a sót. Keverd össze alaposan.

    A liszt szitálása segít abban, hogy a tészta könnyű és levegős legyen.

    2

    A tejet langyosra melegítve add hozzá az élesztőt, és keverd el, amíg feloldódik. Hagyjuk pihenni 5 percig.

    A langyos tej segíti az élesztőt aktiválódni, de ne legyen túl meleg, különben elpusztíthatja az élesztőt.

    3

    A tojásokat verd fel egy tálban, majd add őket a lisztes keverékhez. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztős tejet is.

    A tojások hozzájárulnak a panettone puhaságához és gazdag ízéhez.

    4

    Keverd össze az összes hozzávalót, majd add hozzá a puha vajat. Gyúrd a tésztát simára, körülbelül 10 percig. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kis lisztet.

    Ha a tészta túl puha, pihentesd egy kicsit, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    5

    Hagyd a tésztát egy letakart tálban pihenni 1-1.5 órán át, amíg a térfogata megduplázódik.

    A pihentetési idő kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tészta könnyű és levegős legyen.

    6

    Miután a tészta megkelt, add hozzá a pisztáciát, a narancshéjat, a cukrozott narancshéjat és a rumot. Óvatosan gyúrd bele a tésztába.

    A pisztáciát és a narancshéjat finoman dolgozd a tésztába, hogy ne törjék össze az alkotóelemeket.

    7

    Formázd a tésztát kuglófformává, és helyezd bele a formába. Hagyd pihenni még 30-40 percet, hogy újra megkeljen.

    Ha nincs kuglófformád, használhatsz más formát is, de az alak formázása segíti a sütés egyenletességét.

    8

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 35-40 percig, amíg a panettone aranybarna színű és átsült.

    Ha a teteje túl gyorsan pirulna, takard le alufóliával, hogy ne égjen meg.

    9

    Miután elkészült, hagyd kihűlni, majd szórd meg cukorral a tetejét a tálalás előtt.

    A panettone a legfinomabb frissen, de másnap is remekül fogyasztható.