Pannkakor svéd palacsinta tálalva

Pannkakor

A pannkakor, vagyis a svéd palacsinta, évszázadok óta a skandináv konyha egyik kedvelt fogása. Bár hasonlít a francia crêpe-re, a svéd változat kicsit vastagabb és lágyabb állagú. Hagyományosan csütörtökönként fogyasztják, gyakran sárgaborsólevessel együtt. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint egy frissen sült pannkakor illata, amely betölti a konyhát. A tökéletes pannkakor titka a megfelelően pihentetett tészta és az egyenletes sütés, így biztosítva a vékony, mégis puha textúrát.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Liszt
3 db Tojás
500 ml Tej
50 ml Víz
30 g Vaj
1 csipet
10 g Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes méretű keverőtálba szitáld bele a lisztet, majd adj hozzá egy csipet sót és cukrot.

    A szitálás biztosítja, hogy a liszt ne legyen csomós, ami simább tésztát eredményez.

    2

    Üsd bele a tojásokat a liszt közepébe, és kezd el keverni egy habverővel vagy villával.

    A tojásokat lassan keverd bele a lisztbe, hogy elkerüld a csomósodást. A habverő jobb eredményt ad, mint a villa.

    3

    Fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a vizet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes, híg tésztát kapj.

    Fontos a fokozatosság és a folyamatos keverés. Ha egyszerre öntöd bele az összes folyadékot, nagyobb eséllyel lesz csomós a tészta.

    4

    Olvaszd meg a vajat, majd keverd hozzá a tésztához. Hagyd pihenni 15 percig, hogy a liszt teljesen felszívja a folyadékot.

    A pihentetés segít a tésztának összeérni és a lisztnek megduzzadni, ami puhább palacsintákat eredményez. A vajat ne forrón add hozzá, hagyd kicsit hűlni.

    5

    Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, és kenj meg egy kevés vajjal.

    A serpenyőnek megfelelően forrónak kell lennie, de ne égesd meg a vajat. Ha a vaj füstölni kezd, vedd lejjebb a lángot.

    6

    Önts egy kis adag tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal oszlasd el vékonyan a serpenyő teljes felületén.

    A tészta mennyisége a serpenyő méretétől függ. Használj egy merőkanalat a pontos adagoláshoz.

    7

    Süsd a pannkakor-t körülbelül 1 percig, majd egy spatulával fordítsd meg, és süsd még 30 másodpercig a másik oldalán is.

    Akkor fordítsd meg, ha a szélei kezdenek aranybarnák lenni, és a tetején buborékok jelennek meg.

    8

    Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes tésztát megsütöd, és közben szükség szerint vajazd a serpenyőt.

    Minden palacsinta előtt ellenőrizd, hogy a serpenyő elég zsíros-e, hogy ne ragadjon le a tészta.

    9

    Tálald a pannkakor-t lekvárral, friss gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal, ízlés szerint.

    A pannkakor melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható. Kínálhatod juharsziruppal, nutellával vagy akár sós feltétekkel is.