A paradicsomokat mosd meg, forrázd le, húzd le a héját, majd vágd fel. A vöröshagymát, fokhagymát és sárgarépát aprítsd fel. Tipp: Ha nincs időd hámozni, használhatsz hámozott konzervparadicsomot is.
A paradicsom héját könnyebben le tudod húzni, ha a forrázás után jeges vízbe teszed. A sárgarépa helyett használhatsz zellert is, ha szereted.
Egy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát és a fokhagymát.
A vöröshagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. Ha egy kevés vajat is adsz hozzá, még finomabb lesz.
Add hozzá az aprított répát, keverd át, és párold együtt pár percig. Ezután add hozzá a felvágott paradicsomokat is, és főzd közepes lángon 5-6 percig.
A sárgarépát addig párold, amíg enyhén meg nem puhul. A paradicsomot addig főzd, amíg levet nem enged.
Öntsd fel a zöldségalaplével, majd fűszerezd sóval, borssal és szárított bazsalikommal. Forrald fel, majd főzd kb. 20 percig, amíg minden zöldség megpuhul.
Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz húslevest is, de a zöldségalaplé jobban kiemeli a paradicsom ízét. A bazsalikom helyett használhatsz oregánót is, ha szereted.
Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: Ha igazán sima textúrát szeretnél, átszűrheted a levest egy szűrőn.
A pürésítés során ügyelj arra, hogy ne fröccsenjen ki a leves. Ha túl sűrű a leves, adj hozzá még egy kevés alaplevet vagy tejszínt.
Add hozzá a növényi tejszínt, keverd el, és melegítsd vissza, de már ne forrald. Kóstold meg, szükség szerint utánízesítheted.
A tejszínt ne forrald, mert kicsapódhat. Ízesítsd a levest bátran, mert a paradicsom savanykás íze jól harmonizál a sós és borsos ízekkel.
Tálald melegen, semleges színű tányérban. Tipp: Ne használj paradicsomszeletet vagy bazsalikomlevelet díszítésként – a színe és selymes állaga önmagában is elegáns.
A levest tálalhatod pirított kenyérkockákkal, krutonnal vagy egy kanál tejföllel is. Ha szereted a pikáns ízeket, tegyél bele egy kevés chiliport.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.