Krémes paradicsomkrémleves vöröses színnel, fehér tányérban tálalva

Paradicsomkrémleves

A paradicsomkrémleves világszerte az egyik legismertebb és legkedveltebb leves, amely a friss paradicsom gazdag ízére épít. A mediterrán térségtől kezdve a közép-európai konyhákig mindenütt megjelent, gyakran kenyérrel vagy rizsbetéttel tálalva. A mai, növényi alapú verzió is megőrzi a klasszikus formát, de egészségesebb és könnyebben emészthető. Ahogy a paradicsomok főnek, a konyhát betölti az édeskés-savanykás illatuk, amit a bazsalikom tesz teljessé. A sárgarépa enyhén édesíti a levest, a fokhagyma pedig mélységet ad az ízeknek. A végén hozzáadott növényi tejszín lágyabbá és krémesebbé teszi, miközben a színe élénk marad. Tipp: A legjobb állagért ne spórolj a főzési idővel – a puhára főtt zöldségeket könnyebb selymesre turmixolni, így a végeredmény tökéletes lesz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
700 g Érett paradicsom
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Sárgarépa
750 ml Zöldségalaplé
100 ml Növényi tejszín
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Bazsalikom (szárított)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat mosd meg, forrázd le, húzd le a héját, majd vágd fel. A vöröshagymát, fokhagymát és sárgarépát aprítsd fel. Tipp: Ha nincs időd hámozni, használhatsz hámozott konzervparadicsomot is.

    A paradicsom héját könnyebben le tudod húzni, ha a forrázás után jeges vízbe teszed. A sárgarépa helyett használhatsz zellert is, ha szereted.

    2

    Egy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát és a fokhagymát.

    A vöröshagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. Ha egy kevés vajat is adsz hozzá, még finomabb lesz.

    3

    Add hozzá az aprított répát, keverd át, és párold együtt pár percig. Ezután add hozzá a felvágott paradicsomokat is, és főzd közepes lángon 5-6 percig.

    A sárgarépát addig párold, amíg enyhén meg nem puhul. A paradicsomot addig főzd, amíg levet nem enged.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd fűszerezd sóval, borssal és szárított bazsalikommal. Forrald fel, majd főzd kb. 20 percig, amíg minden zöldség megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz húslevest is, de a zöldségalaplé jobban kiemeli a paradicsom ízét. A bazsalikom helyett használhatsz oregánót is, ha szereted.

    5

    Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: Ha igazán sima textúrát szeretnél, átszűrheted a levest egy szűrőn.

    A pürésítés során ügyelj arra, hogy ne fröccsenjen ki a leves. Ha túl sűrű a leves, adj hozzá még egy kevés alaplevet vagy tejszínt.

    6

    Add hozzá a növényi tejszínt, keverd el, és melegítsd vissza, de már ne forrald. Kóstold meg, szükség szerint utánízesítheted.

    A tejszínt ne forrald, mert kicsapódhat. Ízesítsd a levest bátran, mert a paradicsom savanykás íze jól harmonizál a sós és borsos ízekkel.

    7

    Tálald melegen, semleges színű tányérban. Tipp: Ne használj paradicsomszeletet vagy bazsalikomlevelet díszítésként – a színe és selymes állaga önmagában is elegáns.

    A levest tálalhatod pirított kenyérkockákkal, krutonnal vagy egy kanál tejföllel is. Ha szereted a pikáns ízeket, tegyél bele egy kevés chiliport.