Paradicsomos-mozzarellás empanada sajttal és oregánóval

Paradicsomos-mozzarellás empanada

A paradicsomos-mozzarellás empanada az olasz és latin-amerikai konyha találkozása egy omlós tésztabatyuban. A friss paradicsom és a nyúlós mozzarella sajttal töltött batyu meleg, mediterrán ízvilágot idéz. Oregánóval fűszerezve még intenzívebb az élmény, és tökéletes választás egy gyors, de különleges ételhez. Fontos technikai részlet, hogy a paradicsomot alaposan le kell csepegtetni vagy sűrűre főzni, nehogy eláztassa a tésztát. A mozzarella olvadása szaftos belsőt biztosít, amit a tészta ropogós kérge egyensúlyoz ki. A tészta pihentetése garantálja a tökéletes állagot sütés után. Ahogy a batyuk sülnek, a paradicsomos-fokhagymás illat elárasztja a konyhát – mintha egy kis pizzát zártunk volna ropogós tésztába. Ideális hétköznapi vacsorára, iskolai tízóraira vagy baráti vendégvárásra.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Búzaliszt
1 tk.
150 ml Víz
100 g Vaj vagy zsír
200 g Mozzarella sajt
2 db Paradicsom
1 gerezd Fokhagyma
0.5 tk. Őrölt bors
1 tk. Szárított oregánó
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a sót keverd össze, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan öntsd hozzá a vizet. Gyúrd sima tésztává, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.

    A tészta akkor lesz igazán omlós, ha hideg vajjal vagy zsírral dolgozol. A pihentetés elengedhetetlen, hogy a gluténszálak ellazuljanak.

    2

    A paradicsomot apró kockákra vágd, a fokhagymát zúzd össze. A mozzarellát reszeld le vagy tépkedd kisebb darabokra.

    A paradicsom helyett használhatsz konzerv paradicsomot is, de ebben az esetben csökkentsd a párolási időt.

    3

    Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, pirítsd meg benne a fokhagymát rövid ideig, majd add hozzá a paradicsomot. Párold 3-4 percig, míg kissé besűrűsödik, majd keverd hozzá a borsot és az oregánót.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz. A paradicsomot addig párold, amíg a leve elpárolog, és kissé besűrűsödik.

    4

    Amikor a paradicsomos keverék langyosra hűlt, keverd össze a mozzarellával. Ez adja a töltelék szaftos, nyúlós állagát.

    Fontos, hogy a paradicsomos keverék ne legyen forró, amikor a mozzarellát hozzáadod, mert a sajt megolvad és gumiszerű lesz.

    5

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. Minden kör közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket.

    Ha nincs kiszúród, használhatsz egy tányért vagy tálat sablonként a körök kivágásához. Ne töltsd túl az empanadákat, mert sütés közben kifolyhat a töltelék.

    6

    Hajtsd félbe a tésztát, zárd le a széleket villával vagy kézzel hajlítva, hogy ne szivárogjon ki a töltelék.

    A széleket alaposan zárd le, hogy a töltelék ne szivárogjon ki. A villával való lenyomás nem csak dekoratív, hanem segít a lezárásban is.

    7

    Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire, és kend meg kevés vízzel vagy olajjal a tetejüket. Ez segíti az aranybarna szín kialakulását.

    A vízzel vagy olajjal való lekenés helyett használhatsz felvert tojást is, ami még szebb színt ad az empanadáknak.

    8

    Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig. Akkor jó, ha a sajt megolvadt és a tészta ropogós, aranybarna.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő típusától. Ha a teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával.

    9

    Pihentesd 5 percig, majd tálald melegen. Önmagában vagy salátával is nagyszerű, akár tízóraira, akár vacsorára.

    Az empanadák melegen a legfinomabbak, de másnap is fogyaszthatók. Hűtőben tárolhatod őket, és sütőben vagy mikrohullámú sütőben melegítheted fel.