A lisztet és a sót keverd össze, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan öntsd hozzá a vizet. Gyúrd sima tésztává, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.
A tészta akkor lesz igazán omlós, ha hideg vajjal vagy zsírral dolgozol. A pihentetés elengedhetetlen, hogy a gluténszálak ellazuljanak.
A paradicsomot apró kockákra vágd, a fokhagymát zúzd össze. A mozzarellát reszeld le vagy tépkedd kisebb darabokra.
A paradicsom helyett használhatsz konzerv paradicsomot is, de ebben az esetben csökkentsd a párolási időt.
Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, pirítsd meg benne a fokhagymát rövid ideig, majd add hozzá a paradicsomot. Párold 3-4 percig, míg kissé besűrűsödik, majd keverd hozzá a borsot és az oregánót.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz. A paradicsomot addig párold, amíg a leve elpárolog, és kissé besűrűsödik.
Amikor a paradicsomos keverék langyosra hűlt, keverd össze a mozzarellával. Ez adja a töltelék szaftos, nyúlós állagát.
Fontos, hogy a paradicsomos keverék ne legyen forró, amikor a mozzarellát hozzáadod, mert a sajt megolvad és gumiszerű lesz.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. Minden kör közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket.
Ha nincs kiszúród, használhatsz egy tányért vagy tálat sablonként a körök kivágásához. Ne töltsd túl az empanadákat, mert sütés közben kifolyhat a töltelék.
Hajtsd félbe a tésztát, zárd le a széleket villával vagy kézzel hajlítva, hogy ne szivárogjon ki a töltelék.
A széleket alaposan zárd le, hogy a töltelék ne szivárogjon ki. A villával való lenyomás nem csak dekoratív, hanem segít a lezárásban is.
Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapíros tepsire, és kend meg kevés vízzel vagy olajjal a tetejüket. Ez segíti az aranybarna szín kialakulását.
A vízzel vagy olajjal való lekenés helyett használhatsz felvert tojást is, ami még szebb színt ad az empanadáknak.
Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig. Akkor jó, ha a sajt megolvadt és a tészta ropogós, aranybarna.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő függ a sütő típusától. Ha a teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával.
Pihentesd 5 percig, majd tálald melegen. Önmagában vagy salátával is nagyszerű, akár tízóraira, akár vacsorára.
Az empanadák melegen a legfinomabbak, de másnap is fogyaszthatók. Hűtőben tárolhatod őket, és sütőben vagy mikrohullámú sütőben melegítheted fel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.