Frissen készült indiai paratha lepénykenyér tálalva

Paratha (Indiai, Töltött Lepénykenyér)

A paratha az egyik legismertebb indiai lepénykenyér, amelyet különféle töltelékekkel készítenek. A legnépszerűbb változat az \'aloo paratha\', amely burgonyával és fűszerekkel töltött tészta. Eredetileg az észak-indiai pandzsábi konyhából származik, és napjainkban az egész országban elterjedt. A paratha egy gazdag, laktató étel, amelyet gyakran reggelire vagy főételként fogyasztanak joghurttal, csatnival vagy savanyúsággal kiegészítve. Ghível sütve különösen ízletes és illatos, és a réteges, puha tésztája miatt minden falat egyedi élményt nyújt.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű búzaliszt (atta liszt)
180 ml Víz
1 tk.
2 ek. Ghí vagy olívaolaj
200 g Burgonya (főtt, pépesítve)
1 db Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db Zöld chili (finomra aprítva, opcionális)
1 tk. Őrölt kömény
2 ek. Friss koriander (aprítva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet és a sót. Fokozatosan add hozzá a vizet, miközben folyamatosan kevered, majd gyúrd simára.

    A vizet lassan adagold, hogy ne legyen túl lágy a tészta. A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas.

    2

    A tésztát takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 20 percig.

    A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így könnyebb lesz nyújtani a tésztát.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a főtt, pépesített burgonyát a vöröshagymával, zöld chilivel, őrölt köménnyel és friss korianderrel.

    A burgonyát alaposan törd össze, hogy ne maradjanak benne darabok, mert azok kiszakíthatják a tésztát nyújtás közben. A töltelék ízesítésénél bátran kísérletezz a fűszerekkel!

    4

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, és nyújtsd ki őket kb. 15 cm átmérőjű körökké.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.

    5

    Helyezz egy evőkanálnyi tölteléket a tészta közepére, majd hajtsd össze és csípd be a széleit, hogy bezárd a tölteléket.

    Ügyelj arra, hogy a töltelék ne kerüljön a szélekre, különben nehéz lesz lezárni a tésztát. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki újra a töltött tésztát, hogy kör alakú parathát kapj.

    Nagyon óvatosan nyújtsd, hogy ne szakadjon ki a tészta és ne folyjon ki a töltelék. Ha szükséges, lisztezd a felületet.

    7

    Egy serpenyőt melegíts fel közepes lángon, és kend meg egy kevés ghível vagy olívaolajjal.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a ghít/olajat. A közepes láng a legjobb, hogy a paratha belül is átsüljön.

    8

    Süsd a parathát kb. 1-2 percig az egyik oldalán, amíg aranybarna foltok jelennek meg, majd fordítsd meg, és süsd további 1 percig.

    Figyeld a parathát, és ha szükséges, állítsd a lángot. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lángot.

    9

    Frissen tálald melegen, joghurttal vagy csatnival kiegészítve.

    A frissen sült paratha a legfinomabb. Kínálhatsz mellé mentás joghurtot vagy mangó csatnit.