GlutĂ©nmentes parmigiana sĂŒlt padlizsĂĄnnal, paradicsomszĂłsszal Ă©s olvadt sajttal tĂĄlalva

Parmigiana gluténmentes våltozatban

A parmigiana glutĂ©nmentes vĂĄltozata azoknak kĂ©szĂŒlt, akik egĂ©szsĂ©gesebb vagy diĂ©tĂĄs Ă©trendet követnek, de nem akarnak lemondani a klasszikus olasz Ă­zekrƑl. Eredeti formĂĄjĂĄban a parmigianĂĄt gyakran panĂ­rozott padlizsĂĄnnal kĂ©szĂ­tik, ĂĄm ebben a receptben elhagyjuk a panĂ­rt Ă©s a lisztet, helyette grillezett vagy sĂŒlt padlizsĂĄnt hasznĂĄlunk. Ez nemcsak glutĂ©nmentes, de sokkal könnyebb, kevĂ©sbĂ© zsĂ­ros Ă©telt eredmĂ©nyez. A paradicsomszĂłsz mĂ©lysĂ©ge, a mozzarella krĂ©messĂ©ge Ă©s a parmezĂĄn ropogĂłs rĂ©tege egyĂŒtt adjĂĄk azt az autentikus Ă©lmĂ©nyt, amit mindenki elvĂĄr ettƑl a fogĂĄstĂłl. Technikai tanĂĄcs: ha extra Ă­zt szeretnĂ©l, a padlizsĂĄnszeleteket enyhĂ©n fĂŒstösre is sĂŒtheted grillen. Ez a recept kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs hĂ©tköznapi ebĂ©dre vagy vacsorĂĄra, diĂ©tĂĄs vendĂ©geknek, vagy egyszerƱen csak azoknak, akik szeretnĂ©nek könnyebb, de laktatĂł mediterrĂĄn fogĂĄst az asztalukra varĂĄzsolni.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 Ăłra 5 perc
1240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 800 g Padlizsán
⭕ 500 ml Paradicsompassata
⭕ 250 g Mozzarella
⭕ 80 g Parmezán sajt (reszelt)
⭕ 2 db Fokhagyma
⭕ 10 db Friss bazsalikom
⭕ 50 ml Extra szƱz olĂ­vaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsĂĄnokat mosd meg, szeleteld kb. 0,5 cm vastag karikĂĄkra, sĂłzd meg, Ă©s tedd szƱrƑbe 30 percre. EzutĂĄn töröld le rĂłla a nedvessĂ©get papĂ­rtörlƑvel.

    Ez segĂ­t eltĂĄvolĂ­tani a keserƱ Ă­zt Ă©s megakadĂĄlyozza, hogy a padlizsĂĄn tĂșl sok olajat szĂ­vjon fel.

    2

    A padlizsĂĄnszeleteket egy sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsiben locsold meg kevĂ©s olĂ­vaolajjal, majd sĂŒsd 200°C-on kb. 20 percig, mĂ­g aranybarnĂĄk lesznek.

    A sĂŒtƑpapĂ­r hasznĂĄlata biztosĂ­tja, hogy ne legyen szĂŒksĂ©g panĂ­rozĂĄsra – Ă­gy glutĂ©nmentes marad a recept.

    3

    A fokhagymĂĄt aprĂ­tsd fel, egy serpenyƑben kevĂ©s olĂ­vaolajon pĂĄrold ĂŒvegesre, majd add hozzĂĄ a paradicsompassatĂĄt. SĂłzd, borsozd, Ă©s fƑzd 15 percig. A vĂ©gĂ©n add hozzĂĄ az aprĂ­tott bazsalikomot.

    A szĂłszt idƑnkĂ©nt keverd meg, nehogy leĂ©gjen – Ă­gy selymesebb ĂĄllagĂș lesz.

    4

    A mozzarellĂĄt szeleteld fel. Egy hƑállĂł tĂĄl aljĂĄra kanalazz kevĂ©s paradicsomszĂłszt, majd rĂ©tegezd: sĂŒlt padlizsĂĄn, mozzarella, szĂłsz, parmezĂĄn. Ezt ismĂ©teld, amĂ­g el nem fogynak az alapanyagok.

    Ügyelj arra, hogy minden rĂ©tegbe jusson szĂłsz Ă©s sajt – Ă­gy nem szĂĄrad ki sĂŒtĂ©s közben.

    5

    SĂŒsd elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 180°C-on kb. 30–35 percig, amĂ­g a tetejĂ©n a sajt megolvad Ă©s aranybarnĂĄra sĂŒl.

    Ha nagyon pirul a teteje, az utolsĂł 10 percben fedd le alufĂłliĂĄval.

    6

    Hagyd pihenni 15 percet tĂĄlalĂĄs elƑtt, hogy szĂ©pen szeletelhetƑ legyen.

    A glutĂ©nmentes vĂĄltozat ĂĄllaga mĂĄsnapra mĂ©g jobb lesz – ideĂĄlis elƑre elkĂ©szĂ­tve is.