Gluténmentes parmigiana sült padlizsánnal, paradicsomszósszal és olvadt sajttal tálalva

Parmigiana gluténmentes változatban

A parmigiana gluténmentes változata azoknak készült, akik egészségesebb vagy diétás étrendet követnek, de nem akarnak lemondani a klasszikus olasz ízekről. Eredeti formájában a parmigianát gyakran panírozott padlizsánnal készítik, ám ebben a receptben elhagyjuk a panírt és a lisztet, helyette grillezett vagy sült padlizsánt használunk. Ez nemcsak gluténmentes, de sokkal könnyebb, kevésbé zsíros ételt eredményez. A paradicsomszósz mélysége, a mozzarella krémessége és a parmezán ropogós rétege együtt adják azt az autentikus élményt, amit mindenki elvár ettől a fogástól. Technikai tanács: ha extra ízt szeretnél, a padlizsánszeleteket enyhén füstösre is sütheted grillen. Ez a recept kiváló választás hétköznapi ebédre vagy vacsorára, diétás vendégeknek, vagy egyszerűen csak azoknak, akik szeretnének könnyebb, de laktató mediterrán fogást az asztalukra varázsolni.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Padlizsán
500 ml Paradicsompassata
250 g Mozzarella
80 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
50 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat mosd meg, szeleteld kb. 0,5 cm vastag karikákra, sózd meg, és tedd szűrőbe 30 percre. Ezután töröld le róla a nedvességet papírtörlővel.

    Ez segít eltávolítani a keserű ízt és megakadályozza, hogy a padlizsán túl sok olajat szívjon fel.

    2

    A padlizsánszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsiben locsold meg kevés olívaolajjal, majd süsd 200°C-on kb. 20 percig, míg aranybarnák lesznek.

    A sütőpapír használata biztosítja, hogy ne legyen szükség panírozásra – így gluténmentes marad a recept.

    3

    A fokhagymát aprítsd fel, egy serpenyőben kevés olívaolajon párold üvegesre, majd add hozzá a paradicsompassatát. Sózd, borsozd, és főzd 15 percig. A végén add hozzá az aprított bazsalikomot.

    A szószt időnként keverd meg, nehogy leégjen – így selymesebb állagú lesz.

    4

    A mozzarellát szeleteld fel. Egy hőálló tál aljára kanalazz kevés paradicsomszószt, majd rétegezd: sült padlizsán, mozzarella, szósz, parmezán. Ezt ismételd, amíg el nem fogynak az alapanyagok.

    Ügyelj arra, hogy minden rétegbe jusson szósz és sajt – így nem szárad ki sütés közben.

    5

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30–35 percig, amíg a tetején a sajt megolvad és aranybarnára sül.

    Ha nagyon pirul a teteje, az utolsó 10 percben fedd le alufóliával.

    6

    Hagyd pihenni 15 percet tálalás előtt, hogy szépen szeletelhető legyen.

    A gluténmentes változat állaga másnapra még jobb lesz – ideális előre elkészítve is.