Parmigiana sült spenóttal, padlizsánnal és paradicsomszósszal rétegezve, sajtokkal sütve

Parmigiana sült spenóttal

A parmigiana sült spenóttal változata a klasszikus olasz rakott padlizsán frissítő és zöldséggel gazdagított verziója. A spenót lágy, földes íze kiválóan egészíti ki a paradicsomszósz savasságát és a sajtok krémességét. Ez az étel a dél-olasz tradíciókat követi, ahol a szezonális zöldségek használata mindig központi szerepet kapott. A padlizsán grillezve karakteresebb, a spenót pedig egy újabb réteg textúrát és tápanyagot ad. Amikor a sütőből kivéve a sajt megolvad, a paradicsomszósz bugyog, és a spenót illata keveredik az olasz konyha klasszikus aromáival, garantált az ízélmény. Technikai tanács: a spenótot érdemes mindig előfonnyasztani, különben túl sok nedvességet enged, ami eláztathatja a rakott ételt. Ez a fogás tökéletes vegetáriánus vacsorára, ünnepi alkalomra vagy csak egy ízes, egészséges családi étkezéshez. Másnap újramelegítve még ízletesebb.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 10 perc
1280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Padlizsán
300 g Friss spenót
500 ml Paradicsompassata
250 g Mozzarella
80 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat mosd meg, szeleteld 0,5 cm vastagságúra, sózd be, és tedd szűrőbe 30 percre, majd töröld le róla a nedvességet.

    Ez segít csökkenteni a kesernyésséget és az olajfelszívást a sütés során.

    2

    A padlizsánszeleteket grillserpenyőben vagy sütőben süsd meg kevés olívaolajjal, amíg aranybarnák lesznek.

    Grillcsíkokat akkor kapsz, ha a padlizsánszeleteket mozdulatlanul hagyod sülni néhány percig.

    3

    A spenótot forró serpenyőben fonnyaszd meg 1-2 perc alatt, majd nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet.

    Ne főzd túl a spenótot – éppen csak össze kell esnie, hogy megőrizze színét és ízét.

    4

    A fokhagymát aprítsd fel, pirítsd meg olívaolajon, majd add hozzá a paradicsompassatát. Sózd, borsozd, és főzd 15 percig, végül keverd bele az aprított bazsalikomot.

    A szósz főzése alatt időnként keverd meg, nehogy leégjen az alja.

    5

    A mozzarellát szeleteld fel. Egy tűzálló tál aljára kanalazz kevés paradicsomszószt, majd rétegezd: padlizsán, spenót, mozzarella, szósz, parmezán. Ismételd, míg el nem fogynak az alapanyagok.

    A spenót ne legyen túl vastag rétegben – egyenletesen oszlasd el, hogy ne áztassa el a többi hozzávalót.

    6

    Süsd a parmigianát 180°C-ra előmelegített sütőben 30–35 percig, amíg a sajt megolvad és a teteje aranybarna lesz.

    A sütés végén grillfokozatot használva különösen ropogós lesz a sajtréteg.

    7

    A sütőből kivéve hagyd 15 percig pihenni, így szeletelhető lesz, és az ízek jobban összeérnek.

    Hidegen is finom, de melegen az olvadt sajt és a spenót textúrája a legélvezetesebb.