Pastitsio rakott tészta tálalva

Pastitsio (görög húsos rakott)

A Pastitsio, Görögország egyik legismertebb fogása, az olasz lasagne görög változata. Az étel eredete az ókori Görögországig vezethető vissza, ahol a különböző réteges ételek már népszerűek voltak. Az évszázadok során az olasz és közel-keleti hatások tovább formálták az ételt. A Pastitsio tökéletes választás családi vacsorákhoz vagy ünnepi alkalmakra, és egy tálban egyesíti a gazdag ízeket és az egyszerűség varázsát.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Darált marhahús
400 g Penne tészta
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
400 g Paradicsomszósz
30 ml Olívaolaj
1 tk. Fahéj
0.5 tk. Szerecsendió
50 g Reszelt parmezán
500 ml Tej
50 g Vaj
50 g Liszt
100 g Sajt (kefalotyri vagy parmezán)
2 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát.

    Alacsony lángon párold a hagymát és fokhagymát, hogy ne égjenek meg, mert keserű ízt adhatnak az ételnek.

    2

    Add hozzá a darált marhahúst, és pirítsd addig, amíg barnára sül. Keverd bele a paradicsomszószt, a fahéjat és a szerecsendiót. Főzd alacsony lángon 20 percig, amíg az ízek összeérnek.

    A darált húst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon szürke. A fahéj és szerecsendió mennyiségével óvatosan bánj, mert intenzív ízük van.

    3

    Közben főzd meg a penne tésztát bő, sós vízben az utasítás szerint, majd szűrd le, és tedd félre.

    A tésztát ne főzd teljesen puhára, hanem hagyd al dente, mert a sütőben még puhulni fog.

    4

    Készítsd el a besamel mártást: olvaszd fel a vajat egy lábosban, add hozzá a lisztet, és keverd csomómentesre. Fokozatosan öntsd hozzá a tejet, folyamatos keverés mellett, amíg sűrű és sima lesz. Add hozzá a szerecsendiót és a sajtot, majd hagyd hűlni. Amikor langyosra hűlt, keverd bele a tojásokat.

    A besamel készítésekor nagyon fontos a folyamatos keverés, hogy ne csomósodjon be. A tojásokat csak akkor keverd bele, amikor a mártás már langyosra hűlt, különben rántotta lesz belőle.

    5

    Egy nagy sütőtál alját kend ki olívaolajjal, és helyezd bele a főtt tészta felét. Szórd meg reszelt parmezánnal, majd egyenletesen oszd el rajta a húsos szószt. Fedd be a maradék tésztával, és végül öntsd rá a besamelt.

    A rétegezésnél figyelj arra, hogy egyenletesen oszd el a hozzávalókat, így minden falatban lesz tészta, hús és besamel.

    6

    Szórd meg a tetejét sajttal, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig, amíg aranybarnára sül.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával, és süsd tovább.