Patacón ropogós zöld banánlapok marhahúsos töltelékkel tálalva semleges háttérrel

Patacón marhahússal

A patacón Latin-Amerika és a Karib-térség egyik legismertebb street food étele. Eredete Kolumbiából és Venezuelából származik, ahol a zöld banánt nem édes formájában, hanem sós, ropogós alapként használják. A plantain kétlépcsős sütése – először előfőzés, majd lapítás és újrasütés – különleges textúrát ad: kívül ropogós, belül puha. Technikai tipp: fontos, hogy valóban éretlen, zöld héjú banánt használjunk, mert a túl érett változat már puha és édes, így nem lesz ropogós. Képzeld el, ahogy a roppanós korongon elterül a fűszeres, szaftos marhahús, és minden falatban ott az édeskés-savanykás plantain háttéríze. Tökéletes gyorsétel baráti összejövetelekhez, vagy akár főfogásként egy nyári ebédre is. Ha vegetáriánus változatot szeretnél, a húst helyettesítheted fűszeres fekete babbal vagy gombás raguval.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 db Zöld banán (plantain)
300 g Marhahús (darált vagy apróra vágott)
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
1 db Paprika (piros)
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors
0.5 tk. Őrölt kömény
400 ml Olaj a sütéshez
1 csipet Korianderlevél (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöld banánokat hámozd meg (ehhez vágd be hosszában, majd a héjat húzd le), és vágd 4–5 cm-es darabokra. Áztasd hideg sós vízbe 10 percre, hogy ne barnuljanak meg.

    A zöld plantain nagyon kemény – éles késre és óvatos hámozásra lesz szükséged.

    2

    Forrósíts fel olajat egy serpenyőben, majd süsd elő a plantain darabokat 3–4 percig, amíg világos aranybarna színt kapnak. Szedd ki papírtörlőre.

    Ne süsd túl, mert még újra fogod sütni – csak előkészíted most a lapításhoz.

    3

    Míg a banán hűl, készítsd el a marhahúsos tölteléket: az apróra vágott hagymát és fokhagymát pirítsd meg kevés olajon, majd add hozzá az apróra vágott paprikát és a darált marhahúst. Fűszerezd sóval, borssal és köménnyel. Pirítsd 10–12 percig, amíg a hús átsül és ízes lesz.

    Ne főzd túl a húst – ha kiszárad, rágós lesz. A szaftos állag a cél.

    4

    A kihűlt banándarabokat tedd egy sütőpapír közé, és lapítsd le egy nehezék vagy pohár alja segítségével kb. 1 cm vastag koronggá.

    A lapításhoz egy deszkát vagy kisebb tányért is használhatsz – a cél, hogy egyenletes vastagságú legyen.

    5

    Forrósítsd újra az olajat, és süsd ki a kilapított patacónokat 2–3 perc alatt, míg ropogós aranybarna nem lesz. Ismét papírtörlőn csepegtesd le.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – így egyenletesebben sülnek.

    6

    Tálaláskor halmozd a marhahúsos ragut a ropogós patacónokra, és díszítsd friss korianderlevéllel, ha szereted. Azonnal fogyaszd, hogy ropogós maradjon.

    Extra tálalási ötlet: kínálhatsz mellé lime-szeleteket vagy tejfölt mártogatóként.