Pecan Doughnut frissen tálalva

Pecan Doughnut

A Pecan Doughnut egy igazán gazdag és diós desszert, amely a pekándió és a karamell tökéletes kombinációját hozza el. A pekándió az amerikai déli konyha egyik legnépszerűbb dióféléje, amelyet gyakran használnak édes süteményekben és desszertekben. Ebben a receptben a puha fánktészta egy édes, diós mázzal van bevonva, amely minden falatnál egy roppanós és krémes textúrát kínál. Tökéletes egy csésze kávé vagy tea mellé!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Szárított élesztő
150 ml Meleg tej
1 db Tojás
50 g Olvasztott vaj
1 tk. Vaníliakivonat
100 g Pekándió (durvára vágva)
70 g Barnacukor
100 ml Tejszín
50 g Vaj (a mázhoz)
100 g Porcukor
30 ml Méz
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek a jobb eredmény érdekében.

    2

    A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

    A tej ne legyen túl forró, mert az tönkreteheti az élesztőt. Langyos tej az ideális.

    3

    Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez használhatsz meleg vizet tartalmazó edényt a sütőben, vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a fánk nem lesz elég puha.

    6

    A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés fontos a végső állag szempontjából. Ne hagyd ki!

    7

    Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.

    Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha az olaj túl forró, a fánk kívül gyorsan megég, belül pedig nyers marad.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne süss túl sok fánkot egyszerre, mert az lehűti az olajat.

    9

    Közben készítsd el a pekándiós mázat: olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a barnacukrot, a tejszínt és a mézet, majd forrald fel alacsony lángon, amíg sűrűsödni kezd.

    A mázat folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le.

    10

    Vedd le a tűzről, majd keverd bele a durvára vágott pekándiót.

    A pekándiót előtte pirítsd meg serpenyőben vagy sütőben, hogy intenzívebb legyen az íze.

    11

    A még langyos fánkok tetejét mártsd bele a pekándiós mázba, majd helyezd rácsra, hogy a felesleges máz lecsöpögjön.

    A máz ne legyen se túl forró, se túl hideg, mert a forró máz lefolyik, a hideg pedig nem tapad megfelelően.

    12

    Szórd meg porcukorral a kész fánkokat, és tálald frissen.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd a fánkra, hogy ne olvadjon el.