Pekándiós naan kenyér tálalva

Pekándiós naan

A pekándió a klasszikus amerikai édességek egyik gyakori szereplője, de kevesen gondolnák, hogy az indiai naan tésztába töltve milyen különleges élményt nyújt. Ennek az édes naan változatnak a titka a dió pirítása és a fahéj finom fűszeressége. Sütés közben a pekándió aromái felerősödnek, a naan pedig kívül aranybarnára pirul, belül pedig puha és illatos marad. Az olvasztott vaj megkoronázza ezt a ropogós és krémes textúrákban gazdag kenyérkülönlegességet. Tipp: mindig frissen pirított dióval dolgozz, és ne használj túl sok tölteléket, hogy a tészta szépen egyben maradjon. Ha extra édességre vágysz, kevés mézet is csorgathatsz rá tálalás előtt. Ez a naan kiváló választás ünnepi reggelikhez, piknikekhez vagy akár egy délutáni kávé mellé is tökéletes desszertként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
15 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
100 g Pekándió (durvára vágva)
1 tk. Fahéj
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A pekándiót durvára vágjuk, majd egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk 2-3 perc alatt, közepes lángon. Ez felerősíti az aromáját.

    Vigyázz, mert a pekándió könnyen megég! Folyamatosan kevergesd a serpenyőben.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, szárított élesztőt, cukrot, sót és fahéjat – ezek adják a naan édes-fűszeres alapját.

    A lisztet szitáld át, hogy könnyebb és levegősebb legyen a tészta.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10 perc gyúrást igényel.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet.

    4

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órát, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Oszd a megkelt tésztát 6 részre, formálj belőlük gombócokat, majd nyújtsd ki őket ovális alakúra.

    A gombócokat egyenként nyújtsd ki, hogy ne száradjanak ki.

    6

    A tészta egyik felére szórj egy adag pirított pekándiót. Hajtsd rá a másik felét, és óvatosan nyomd le, majd kissé nyújtsd meg újra.

    Ne töltsd túl a naanokat, mert nehéz lesz őket sütni.

    7

    Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg szép aranybarna foltok jelennek meg.

    Ha nincs tapadásmentes serpenyőd, használj egy kevés olajat a sütéshez.

    8

    A frissen sült naanokat még melegen kend meg olvasztott vajjal – ettől lesznek fényesek és még finomabbak.

    A vaj helyett használhatsz ghee-t (tisztított vajat) is.

    9

    Tálald melegen. Kiválóan illik reggelire, desszertként vagy délutáni nassolnivalónak egy csésze tea mellé.

    A naanokat légmentesen záródó edényben tárold, hogy ne száradjanak ki.

    10

    Tipp: ízlés szerint egy kevés barnacukrot is szórhatsz a pekándióra töltés előtt, így még karamellesebb ízt kapsz.

    A barnacukor helyett használhatsz mézet vagy juharszirupot is a karamelles íz eléréséhez.