Pepparkakor narancshéjjal, karácsonyi fűszeres sütemények

Pepparkakor narancshéjjal

A pepparkakor egy hagyományos svéd karácsonyi sütemény, amely az egész család számára kellemes hangulatot teremt az ünnepeken. A sütemények ízesítése a fűszeres fahéj és gyömbér, melyeket a friss narancshéj gazdagít. A narancs íze egy különleges frissességet ad a sütiknek, így minden falat egy emlékezetes élmény. A pepparkakor története a középkorra nyúlik vissza, és már évszázadok óta elengedhetetlen része a svéd karácsonyi hagyományoknak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 32 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
100 g Cukor
1 tk. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 tk. Gyömbérpor
0.5 tk. Szódabikarbóna
0.5 tk.
100 g Vaj
1 db Narancs héja
2 ek. Méz
1 db Tojás
50 g Cukor a szóráshoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat olvaszd meg, és keverd hozzá a cukrot és a mézet. Add hozzá a tojást és a reszelt narancshéjat, majd jól keverd össze.

    A vajat ne hagyd túl sokáig melegedni, hogy ne olvadjon meg teljesen – elég, ha csak felpuhul.

    2

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, gyömbért és sót. Ezután fokozatosan add hozzá a lisztes keveréket a vajas keverékhez, és dolgozd össze a tésztát.

    Ne dolgozd túl sokáig a tésztát, mert keményebbé válhat. Csak annyira gyúrd, amíg összeáll.

    3

    Csomagold be a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebben ki lehessen nyújtani.

    A pihentetés segít abban, hogy a tészta ne ragadjon és könnyebben kezelhető legyen.

    4

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vékonyra, majd szaggasd ki a kívánt formákat.

    Használj lisztbe mártott szaggatót, hogy a tészta ne ragadjon bele.

    5

    A kiszaggatott formákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg őket cukorral.

    A cukor a sütemények tetején karamellizálódik, így szép fényes lesz.

    6

    Előmelegített 180 °C-os sütőben süsd 10-12 percig, amíg a szélek enyhén megpirulnak.

    Minden sütő más, ezért 10 perc után érdemes ellenőrizni, hogy a sütik ne égjenek meg.

    7

    Miután elkészültek, hagyd őket hűlni, majd tárold légmentesen záródó dobozban.

    A sütemények jól tárolhatók, és még pár nap után is frissek maradnak.