Pepperonis calzone töltött pizza

Pepperonis Calzone

A calzone egy klasszikus olasz étel, amelyet Nápolyban alkottak meg, hogy egy könnyen fogyasztható, töltött pizza változatot készítsenek. A pepperonis calzone különösen népszerű, mivel a fűszeres, ropogós pepperoni remekül harmonizál a paradicsomos-sajtos töltelékkel. Az eredeti olasz calzone leginkább egyszerűbb töltelékekkel készült, de az amerikai pizza kultúrában a pepperoni az egyik legkedveltebb feltét lett. Ha szereted az ízgazdag, fűszeres ételeket, ezt a változatot biztosan élvezni fogod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 35 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Cukor
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
150 g Pepperoni
50 g Parmezán sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregano
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztához keverd össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálban. Add hozzá a meleg vizet és az olívaolajat, majd gyúrd addig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. Ideális a langyos hőmérséklet. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz.

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. Ha nincs elég időd, előmelegített, majd kikapcsolt sütőben is kelesztheted.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a fokhagymát, majd keverd össze a paradicsomszósszal, az oregánóval és a reszelt parmezán sajttal.

    A töltelékbe tehetsz egy kis bazsalikomot is, hogy még ízletesebb legyen.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.

    A magas hőmérséklet biztosítja, hogy a calzone szépen megkeljen és ropogós legyen.

    5

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd nyújtsd ki őket kör alakúra kb. 25 cm átmérőjűre.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    6

    A kör egyik felére halmozd a paradicsomos tölteléket, szórd rá a reszelt mozzarellát és helyezd el rajta a pepperoni szeleteket, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit nyomkodd le, hogy jól záródjon.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor a calzone szétnyílhat sütés közben. A széleket alaposan nyomkodd le, hogy ne szökjön ki a töltelék.

    7

    Kend meg a calzone tetejét felvert tojással, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tojás szép színt ad a calzone-nak.

    8

    Süsd előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.

    Figyeld a calzone-t sütés közben, mert a sütési idő a sütőtől függően változhat.

    9

    Hagyd pár percig hűlni, majd tálald forrón, esetleg extra parmezánnal megszórva.

    A forró calzone nagyon finom, de vigyázz, hogy ne égesd meg a szádat!