A tésztához keverd össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálban. Add hozzá a meleg vizet és az olívaolajat, majd gyúrd addig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.
A víz ne legyen túl forró, mert az megölheti az élesztőt. Ideális a langyos hőmérséklet. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. Ha nincs elég időd, előmelegített, majd kikapcsolt sütőben is kelesztheted.
Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a fokhagymát, majd keverd össze a paradicsomszósszal, az oregánóval és a reszelt parmezán sajttal.
A töltelékbe tehetsz egy kis bazsalikomot is, hogy még ízletesebb legyen.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.
A magas hőmérséklet biztosítja, hogy a calzone szépen megkeljen és ropogós legyen.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd nyújtsd ki őket kör alakúra kb. 25 cm átmérőjűre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
A kör egyik felére halmozd a paradicsomos tölteléket, szórd rá a reszelt mozzarellát és helyezd el rajta a pepperoni szeleteket, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit nyomkodd le, hogy jól záródjon.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor a calzone szétnyílhat sütés közben. A széleket alaposan nyomkodd le, hogy ne szökjön ki a töltelék.
Kend meg a calzone tetejét felvert tojással, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojás szép színt ad a calzone-nak.
Süsd előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.
Figyeld a calzone-t sütés közben, mert a sütési idő a sütőtől függően változhat.
Hagyd pár percig hűlni, majd tálald forrón, esetleg extra parmezánnal megszórva.
A forró calzone nagyon finom, de vigyázz, hogy ne égesd meg a szádat!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.