A medvehagymát alaposan mosd meg, majd itasd le róla a vizet konyhai papírtörlővel. Ezután vágd nagyobb darabokra, hogy könnyebben kezelhető legyen a későbbi turmixolásnál.
Ne áztasd sokáig a medvehagymát, mert elveszítheti friss aromáját – gyors, alapos mosás elegendő.
A kesudiót száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg enyhén, amíg aranybarna színt nem kap. Ezáltal intenzívebb, diósabb íze lesz a pestónak.
Rendszeresen rázogasd a serpenyőt, hogy ne égjen meg az egyik oldalon a dió – a kesudió hamar barnul!
Egy késes aprítóba tedd bele a medvehagymát, a pirított kesudiót, a fokhagymát, a reszelt parmezánt és a sót. Kezdd el turmixolni, és közben lassan adagold hozzá az olívaolajat.
Ha túl sűrű a keverék, adhatsz hozzá még egy kevés olajat vagy egy-két teáskanál vizet, de csak óvatosan.
Amikor a pesto elérte a krémes, de kissé darabos állagot, állítsd le az aprítót. Kóstold meg, és ha szükséges, sózd vagy ízesítsd kevés citromlével a frissesség kedvéért.
A citromlé élénkíti az ízeket és hosszabb ideig frissen tartja a pestót – ne hagyd ki!
Töltsd a kész pestót tiszta üvegbe, és fedd le egy vékony réteg olívaolajjal. Hűtőben 4–5 napig eltartható, de frissen a legfinomabb.
Az olajréteg megakadályozza az oxidációt – mindig önts egy kevés olajat a tetejére, ha később használod!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.