Pesto medvehagymával és kesudióval egy üvegben, friss alapanyagokkal tálalva

Pesto medvehagymával és kesudióval

A pesto szó az olasz „pestare” igéből származik, ami annyit jelent: „összezúzni”. Eredetileg a genovai bazsalikomos pesto vált híressé, de az évek során rengeteg változata született, köztük a szezonális zöldfűszerek felhasználásával készült verziók is. A medvehagymás pesto tavasszal különösen népszerű, amikor ez az illatos növény csak rövid ideig elérhető frissen. A kesudió finom, lágy textúrát ad, és jól helyettesíti a hagyományos fenyőmagot. Ahogy a serpenyőben pirul a kesudió, finom, diós illat tölti be a konyhát, amit a frissen vágott medvehagyma markáns aromája követ. Technikai tanács: a parmezán reszelése közvetlenül a turmixolás előtt intenzívebb ízt biztosít. Ez a pesto ideális választás tésztákhoz, bruschettára kenve, vagy akár grillezett zöldségek kísérőjeként is. Akár ajándékba is készíthető egy szép üvegben, szezonális finomságként.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Medvehagyma
50 g Kesudió
40 g Parmezán sajt
100 ml Olívaolaj
1 db Fokhagyma
0.5 tk.
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A medvehagymát alaposan mosd meg, majd itasd le róla a vizet konyhai papírtörlővel. Ezután vágd nagyobb darabokra, hogy könnyebben kezelhető legyen a későbbi turmixolásnál.

    Ne áztasd sokáig a medvehagymát, mert elveszítheti friss aromáját – gyors, alapos mosás elegendő.

    2

    A kesudiót száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg enyhén, amíg aranybarna színt nem kap. Ezáltal intenzívebb, diósabb íze lesz a pestónak.

    Rendszeresen rázogasd a serpenyőt, hogy ne égjen meg az egyik oldalon a dió – a kesudió hamar barnul!

    3

    Egy késes aprítóba tedd bele a medvehagymát, a pirított kesudiót, a fokhagymát, a reszelt parmezánt és a sót. Kezdd el turmixolni, és közben lassan adagold hozzá az olívaolajat.

    Ha túl sűrű a keverék, adhatsz hozzá még egy kevés olajat vagy egy-két teáskanál vizet, de csak óvatosan.

    4

    Amikor a pesto elérte a krémes, de kissé darabos állagot, állítsd le az aprítót. Kóstold meg, és ha szükséges, sózd vagy ízesítsd kevés citromlével a frissesség kedvéért.

    A citromlé élénkíti az ízeket és hosszabb ideig frissen tartja a pestót – ne hagyd ki!

    5

    Töltsd a kész pestót tiszta üvegbe, és fedd le egy vékony réteg olívaolajjal. Hűtőben 4–5 napig eltartható, de frissen a legfinomabb.

    Az olajréteg megakadályozza az oxidációt – mindig önts egy kevés olajat a tetejére, ha később használod!