Picanha, grillezett brazil marhahús szeletek sült burgonyával és chimichurri szósszal

Picanha

A Picanha a brazil konyha egyik legismertebb grillezett fogása, amely az egyszerűségében rejti tökéletességét. Ez az étel a hús minőségére és a megfelelő grillezési technikára épül, amelyek együttesen gazdag és szaftos ízvilágot eredményeznek. Brazíliában a Picanha elengedhetetlen része a churrasco-nak, azaz a hagyományos brazil barbecue-nak. Tálald salátával, sült burgonyával vagy chimichurri szósszal, hogy teljes legyen az autentikus élmény!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1.2 kg Picanha hús (marha hátszín teteje, zsír nélkül)
2 ek. Durva tengeri só
1 tk. Frissen őrölt fekete bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A Picanha húst tisztítsd meg a felesleges zsírrétegtől, de hagyj rajta egy vékony réteget, amely sütés közben gazdag ízt ad.

    Ne távolítsd el teljesen a zsírt, mert ez adja a hús ízét és szaftosságát. A vékony zsírréteg sütés közben ropogósra sül.

    2

    A húst mindkét oldalán dörzsöld be durva tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal. Hagyd szobahőmérsékleten állni 20 percig, hogy az ízek átjárják.

    A sózás előtt töröld szárazra a húst papírtörlővel, hogy jobban rátapadjon a só. A szobahőmérsékletre hozás elősegíti az egyenletes sütést.

    3

    Egy nagy grillserpenyőt vagy grillt hevíts elő közepesen magas hőfokra. Kend meg a grillrácsot olívaolajjal, hogy elkerüld a hús letapadását.

    A grill legyen elég forró, hogy a hús azonnal kérget kapjon. A magas hőmérséklet segít megőrizni a hús szaftját.

    4

    Helyezd a Picanha húst a grillre, zsíros oldalával lefelé. Süsd 5-6 percig, hogy szép kérget kapjon.

    Ne mozgasd a húst sütés közben, hagyd, hogy szépen karamellizálódjon a zsíros oldala.

    5

    Fordítsd meg a húst, és süsd további 5-6 percig. Ha vastagabb darabot használsz, hosszabb sütési időre lehet szükség. Használj húshőmérőt: medium rare állapothoz a belső hőmérséklet legyen 54-57°C.

    A húshőmérő használata elengedhetetlen a tökéletes sütési fok eléréséhez. Ne vágd fel a húst a pihentetés előtt, mert elveszíti a szaftját.

    6

    Sütés után hagyd a Picanhát pihenni 10 percig, hogy a hús szaftjai egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés alatt takard le a húst alufóliával, hogy melegen tartsd.

    7

    Szeleteld vékony csíkokra a húst, a rostokra merőlegesen, és tálald friss salátával, sült burgonyával vagy chimichurri szósszal.

    A rostokra merőleges szeletelés biztosítja, hogy a hús omlós maradjon. Éles késsel dolgozz, hogy szép szeleteket kapj.