Picanha tálalva grillezett zöldségekkel

Picanha (brazil steak)

A Picanha a brazil konyha egyik legismertebb steakje, amelyet jellegzetes zsírköpenyével együtt készítenek el. Ez a fogás nemcsak az autentikus brazil churrasco grillezések elengedhetetlen része, hanem a világ számos részén is egyre népszerűbbé vált. A zsírköpeny nemcsak ízt és szaftosságot ad a húsnak, hanem megvédi a kiszáradástól is. A picanha elkészítése egyszerű, mégis lenyűgözően finom, így tökéletes választás családi grillezésekhez vagy baráti összejövetelekhez. A recept a brazíliai gaucho tradíciókat idézi, ahol a húsok elkészítése művészetnek számít.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 kg Picanha hús (marhafelső hátszín zsírköpennyel)
2 tk. Durva tengeri só
1 tk. Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a húst: a picanha darabot mosd meg és szárítsd meg papírtörlővel. A zsírköpenyt hagyd rajta, ez adja a hús ízének nagy részét.

    A zsírköpeny eltávolítása hiba lenne, mert ez adja a picanha jellegzetes ízét és szaftosságát. A hús alapos megszárítása elősegíti a szép kérget.

    2

    Egy éles késsel vagdosd be a zsírköpenyt keresztirányban, ügyelve arra, hogy ne vágj bele a húsba. Ez segíti a fűszerek bejutását és a zsír kiolvadását grillezés közben.

    A bevagdosás mélysége fontos, ne érje el a húst, mert akkor kiszáradhat. A cél, hogy a zsír jobban kiolvadjon és a fűszerek bejussanak.

    3

    Dörzsöld be a húst mindkét oldalon sóval és borssal. A sót alaposan nyomkodd bele a zsírköpenybe.

    A picanha esetében a kevesebb több. A só és bors kiemeli a hús ízét. Ne használj túl sok fűszert, hogy a hús íze érvényesüljön.

    4

    Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre. Ha lehet, használj faszenet, hogy a hús jellegzetes füstös ízt kapjon.

    A faszén adja a legautentikusabb ízt, de ha nincs rá lehetőség, a gázgrill is megteszi. Fontos, hogy a grill kellően forró legyen a hús sütéséhez.

    5

    Helyezd a picanha-t a grillre a zsírköpennyel lefelé. Süsd 6-8 percig, hogy a zsír ropogósra piruljon és elkezdjen kiolvadni.

    A zsírköpeny ropogósra sütése kulcsfontosságú. Ne piszkáld a húst, hagyd, hogy szépen piruljon. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    6

    Fordítsd meg a húst, és süsd tovább 4-5 percig, hogy a belső része médium vagy a kívánt állagú legyen. Tipp: használj húshőmérőt, hogy pontosan beállítsd az átsütés szintjét (médium esetén 60-65°C).

    A húshőmérő a legjobb barátod! Segítségével elkerülheted a túlsütést. Ritka (rare): 50-55°C, médium-ritka: 55-60°C, médium: 60-65°C, médium-átsült: 65-70°C, átsült: 70°C felett.

    7

    Amikor elkészült, vedd le a húst a grillről, és hagyd pihenni 5-10 percig szeletelés előtt. Ez segít, hogy a szaftok a húsban maradjanak.

    A pihentetés elengedhetetlen! A hús rostjai ilyenkor ellazulnak, és a szaftok egyenletesen eloszlanak benne. Ha azonnal szeleteled, a szaft kifolyik, és a hús szárazabb lesz.

    8

    Vágd fel a picanha-t vékony szeletekre a rostokra merőlegesen, és tálald melegen. Kínálj mellé grillezett zöldségeket, salátát vagy párolt rizst.

    A rostokra merőleges szeletelés a kulcs a puha, omlós húshoz. Ne vágd túl vastagra a szeleteket. A köretek ízlés szerint választhatók, de a grillezett zöldségek remekül passzolnak a picanhához.