Készítsd elő a húst: a picanha darabot mosd meg és szárítsd meg papírtörlővel. A zsírköpenyt hagyd rajta, ez adja a hús ízének nagy részét.
A zsírköpeny eltávolítása hiba lenne, mert ez adja a picanha jellegzetes ízét és szaftosságát. A hús alapos megszárítása elősegíti a szép kérget.
Egy éles késsel vagdosd be a zsírköpenyt keresztirányban, ügyelve arra, hogy ne vágj bele a húsba. Ez segíti a fűszerek bejutását és a zsír kiolvadását grillezés közben.
A bevagdosás mélysége fontos, ne érje el a húst, mert akkor kiszáradhat. A cél, hogy a zsír jobban kiolvadjon és a fűszerek bejussanak.
Dörzsöld be a húst mindkét oldalon sóval és borssal. A sót alaposan nyomkodd bele a zsírköpenybe.
A picanha esetében a kevesebb több. A só és bors kiemeli a hús ízét. Ne használj túl sok fűszert, hogy a hús íze érvényesüljön.
Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre. Ha lehet, használj faszenet, hogy a hús jellegzetes füstös ízt kapjon.
A faszén adja a legautentikusabb ízt, de ha nincs rá lehetőség, a gázgrill is megteszi. Fontos, hogy a grill kellően forró legyen a hús sütéséhez.
Helyezd a picanha-t a grillre a zsírköpennyel lefelé. Süsd 6-8 percig, hogy a zsír ropogósra piruljon és elkezdjen kiolvadni.
A zsírköpeny ropogósra sütése kulcsfontosságú. Ne piszkáld a húst, hagyd, hogy szépen piruljon. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Fordítsd meg a húst, és süsd tovább 4-5 percig, hogy a belső része médium vagy a kívánt állagú legyen. Tipp: használj húshőmérőt, hogy pontosan beállítsd az átsütés szintjét (médium esetén 60-65°C).
A húshőmérő a legjobb barátod! Segítségével elkerülheted a túlsütést. Ritka (rare): 50-55°C, médium-ritka: 55-60°C, médium: 60-65°C, médium-átsült: 65-70°C, átsült: 70°C felett.
Amikor elkészült, vedd le a húst a grillről, és hagyd pihenni 5-10 percig szeletelés előtt. Ez segít, hogy a szaftok a húsban maradjanak.
A pihentetés elengedhetetlen! A hús rostjai ilyenkor ellazulnak, és a szaftok egyenletesen eloszlanak benne. Ha azonnal szeleteled, a szaft kifolyik, és a hús szárazabb lesz.
Vágd fel a picanha-t vékony szeletekre a rostokra merőlegesen, és tálald melegen. Kínálj mellé grillezett zöldségeket, salátát vagy párolt rizst.
A rostokra merőleges szeletelés a kulcs a puha, omlós húshoz. Ne vágd túl vastagra a szeleteket. A köretek ízlés szerint választhatók, de a grillezett zöldségek remekül passzolnak a picanhához.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.