Pirított gombás zongzi kibontva, ragacsos rizses töltelékkel tálalva

Pirított gombás zongzi

A zongzi egy ősi kínai étel, melyet eredetileg a Sárkányhajó Fesztiválra készítettek – több mint 2000 éves hagyománya van. A töltelék régiónként változik, a vegetáriánus változat, mint a gombás verzió, egyre népszerűbb a modern, húsmentes konyhákban. Technikai tipp: a bambuszlevél előfőzése kulcsfontosságú, különben eltörik hajtogatáskor. Ahogy a csomagok párolódnak, a szójaszósz, a gomba és a szezámolaj illata összeolvad, és különleges aromákkal tölti meg a konyhát. Ez az étel tökéletes választás ünnepi alkalmakra, különleges vacsorákra vagy akár ajándékként is. Ha szeretnéd még tartalmasabbá tenni, keverhetsz a rizshez pirított tofu- vagy gesztenyekockákat is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 30 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Ragacsos rizs (gluténes rizs)
8 db Szárított shiitake gomba
3 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
2 db Fokhagyma
1 db Hagyma
8 db Sóbambuszlevél
2 ek. Sütőolaj
0.5 tk.
1 cs. Cérna vagy konyhai kötöző

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A ragacsos rizst öblítsd át többször, majd áztasd be hideg vízbe legalább 4 órára (vagy egy éjszakára). A szárított shiitake gombát külön edényben áztasd be meleg vízbe 30 percre, míg megpuhul.

    Ha sietsz, használhatsz forró vizet a gomba gyorsabb áztatásához, de ne hagyd túl sokáig, különben túl puha lesz.

    2

    A beáztatott gombát nyomkodd ki, szeleteld vékonyra. Vágd fel a hagymát és fokhagymát is apróra.

    A shiitake szára általában rágós – ezt dobd ki vagy használd alaplébe később.

    3

    Egy serpenyőben melegítsd fel a sütőolajat, majd pirítsd meg a hagymát és fokhagymát üvegesre. Add hozzá a gombát, sót, szójaszószt és szezámolajat, majd 5–6 percig pirítsd közepes lángon, amíg illatos nem lesz.

    Ne használj túl sok szezámolajat, mert intenzív az íze – inkább csak az utolsó percben add hozzá.

    4

    Szűrd le a rizst, majd keverd össze a pirított gombás töltelékkel. A rizs ne legyen teljesen főtt, mert majd a zongzi párolás közben készül el.

    Ha szeretnéd különlegesebbé tenni, adhatsz hozzá pici ötfűszer-keveréket is.

    5

    A bambuszleveleket forrázd le, hogy hajlékonyak legyenek. Töröld szárazra őket. Helyezz két levelet keresztben, tölts bele kb. 2-3 evőkanálnyi rizses keveréket, hajtogasd be, majd formázz belőle csomagot, és kösd meg cérnával.

    Ha elsőre nem megy a hajtogatás, keress képes útmutatót – egy kis gyakorlással könnyen megy.

    6

    Egy nagy lábosban forralj vizet, majd helyezd bele a csomagokat úgy, hogy ellepje őket. Párold őket fedő alatt kb. 1,5–2 órán keresztül.

    Figyelj arra, hogy mindig legyen elég víz a lábosban – ha szükséges, önts hozzá forró vizet.

    7

    A főzés után vedd ki a zongzikat, hagyd pár percig hűlni, majd óvatosan bontsd ki a leveleket. Melegen vagy langyosan tálald.

    Tálalás előtt meglocsolhatod egy kevés szójaszósszal vagy csípős mártogatóssal.