Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A felfutott élesztő azt jelzi, hogy aktív és a tészta meg fog kelni.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a tojást és az olvasztott vajat.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát.
Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha kézzel dagasztod, lisztezd be a kezed, hogy ne ragadjon.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segíti a tészta kelését. A sütőt is előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolhatod és a tésztát betéve kelesztheted.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben pirítsd meg a darált hússal, sóval és borssal.
A töltelék legyen teljesen kihűlve, mielőtt a tésztába töltöd, hogy ne olvadjon meg a tészta.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és vágj belőle korongokat.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert sütés közben könnyen kirepedhet.
Helyezz egy-egy kanál tölteléket a korongok közepére, majd hajtsd félbe, és a széleit jól nyomkodd össze, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
A széleket alaposan nyomkodd össze, akár egy villával is lezárhatod, hogy biztosan ne nyíljanak szét sütés közben.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, egy kis tésztát cseppents bele – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a piroshki megszívja magát olajjal. Ha túl magas, kívül megég, belül pedig nyers marad.
Süsd a piroshkit oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirul. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél túl sok piroshkit egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat és nem sülnek meg egyenletesen.
Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.
Ha tárolod, melegítsd fel sütőben vagy mikrohullámú sütőben, hogy újra puha legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.