Piroshki tálalva

Piroshki

A piroshki egy tradicionális orosz töltött tészta, amelyet évszázadok óta készítenek. Ezek a kis, aranybarna sült vagy sült tésztabatyuk húsos, zöldséges vagy édes töltelékkel is készülhetnek, és népszerűek Oroszországban, Ukrajnában és a környező országokban. A piroshki eredete a középkorig nyúlik vissza, és az orosz konyha egyik legkedveltebb fogása. Gyakran utcai árusok kínálják, de otthon is könnyedén elkészíthető. A sütés közbeni forró olaj teszi a külsőt ropogóssá, míg a belső töltelék szaftos és ízletes marad. Ha szereted a töltött tésztás ételeket, akkor ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod. Kiváló választás főételként vagy uzsonnára, egy csésze tea vagy leves mellé tökéletes kísérő!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Kristálycukor
25 g Friss élesztő
250 ml Meleg tej
50 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1000 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
300 g Darált hús (töltelékhez)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 csipet Feketebors
1 csipet Só (töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A felfutott élesztő azt jelzi, hogy aktív és a tészta meg fog kelni.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a tojást és az olvasztott vajat.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha kézzel dagasztod, lisztezd be a kezed, hogy ne ragadjon.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely segíti a tészta kelését. A sütőt is előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolhatod és a tésztát betéve kelesztheted.

    5

    Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben pirítsd meg a darált hússal, sóval és borssal.

    A töltelék legyen teljesen kihűlve, mielőtt a tésztába töltöd, hogy ne olvadjon meg a tészta.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és vágj belőle korongokat.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert sütés közben könnyen kirepedhet.

    7

    Helyezz egy-egy kanál tölteléket a korongok közepére, majd hajtsd félbe, és a széleit jól nyomkodd össze, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, akár egy villával is lezárhatod, hogy biztosan ne nyíljanak szét sütés közben.

    8

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, egy kis tésztát cseppents bele – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a piroshki megszívja magát olajjal. Ha túl magas, kívül megég, belül pedig nyers marad.

    9

    Süsd a piroshkit oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirul. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne tegyél túl sok piroshkit egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat és nem sülnek meg egyenletesen.

    10

    Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.

    Ha tárolod, melegítsd fel sütőben vagy mikrohullámú sütőben, hogy újra puha legyen.