Öntsd a tejet és a tejszínt egy közepes lábosba, majd közepes lángon melegítsd, amíg gőzölög, de ne forrald fel.
A zsírosabb tejszín (legalább 30%-os) használata krémesebb végeredményt biztosít.
Közben egy külön tálban keverd habosra a tojássárgájákat a cukorral, amíg halványabb és sűrűbb állagú lesz.
A tojássárgákat és a cukrot minél tovább kevered, annál krémesebb lesz a fagylalt alapja. Használj elektromos habverőt a gyorsabb eredmény eléréséhez.
Óvatosan önts egy kevés meleg tejes keveréket a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a tojás kicsapódását.
Ez a temperálás kulcsfontosságú! Ha túl gyorsan öntöd a forró tejet a tojáshoz, a tojás rántotta lesz.
Öntsd vissza az egész keveréket a lábosba, és főzd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett, amíg a keverék besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját.
Legyél türelmes, ez a lépés eltarthat egy ideig! Fontos, hogy alacsony lángon főzd, és folyamatosan keverd, nehogy leégjen a krém.
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a vaníliakivonatot, a mandulakivonatot és egy csipet sót. Hagyd teljesen kihűlni.
A só kiemeli az édes ízeket, ezért ne hagyd ki! A kihűléshez érdemes a krémet egy jéggel teli tálba állítani, hogy gyorsabban hűljön.
Ha kihűlt, öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és készítsd el a fagylaltot a gép utasításai szerint.
A fagylaltgép használata előtt a krémet érdemes legalább 2 órára a hűtőbe tenni, hogy még hidegebb legyen.
Amikor a fagylalt majdnem elkészült, add hozzá a darált pisztáciát és az aprított, pirított mandulát, hogy egyenletesen eloszoljon benne.
A pisztáciát és a mandulát érdemes előzőleg megpirítani, mert így intenzívebb lesz az ízük. A durvára vágott mandula ropogósabb textúrát ad a fagylaltnak.
Tedd a kész fagylaltot egy zárható edénybe, és fagyaszd legalább 3 órán át, hogy megfelelő állagot érjen el.
A fagylaltot légmentesen záródó edényben tárold, hogy elkerüld a jégkristályok kialakulását és a fagylalt ízének elvesztését.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.