Pisztáciás fánk tálalva

Pisztáciás fánk

A pisztácia egy különleges, luxus ízesítő, amely remekül illik a süteményekhez és desszertekhez. A pisztáciás fánk egy igazán különleges édesség, amelyben a puha, aranybarna tésztát egy gazdag pisztáciakrémmel töltjük meg, és fehér csokoládés bevonattal tesszük még ízletesebbé. Az aprított pisztácia a tetején nemcsak látványos, hanem extra ropogósságot is ad a fánkoknak. Ez a recept tökéletes egy ünnepi alkalomra vagy egy különleges hétvégi desszertként!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
500 ml Napraforgóolaj
100 g Pisztácia
150 g Pisztáciakrém
50 g Porcukor
150 g Fehér csokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és új élesztőt kell használnod.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés vizet.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk száraz lesz.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőt a legalacsonyabb hőfokra, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A kiszaggatott köröket tedd sütőpapírra, így könnyebb lesz őket az olajba helyezni.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés még levegősebbé teszi a fánkokat.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Az olaj hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd. Ha nincs hőmérőd, egy kis darab tésztával teszteld: ha azonnal feljön és pezseg, akkor elég meleg az olaj.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ha túl gyorsan barnulnak a fánkok, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Hagyd a fánkokat teljesen kihűlni, majd egy habzsákba töltsd a pisztáciakrémet, és óvatosan töltsd meg a fánkok belsejét.

    A töltéshez használhatsz hosszú, vékony csöves habzsákot, vagy egy éles késsel vágj egy kis lyukat a fánk oldalán, és azon keresztül töltsd meg.

    10

    Olvaszd meg a fehér csokoládét vízgőz felett, majd mártsd bele a fánkok tetejét. Szórd meg aprított pisztáciával a tetejüket.

    A fehér csokoládét óvatosan olvaszd, mert könnyen megég. Gyakran kevergesd, és vedd le a tűzről, ha már majdnem teljesen felolvadt, a maradékot a saját hője fogja felolvasztani.

    11

    Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd tálald frissen, porcukorral meghintve.

    A bevonat teljes megdermedéséhez tedd a fánkokat hűtőbe pár percre.