Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és új élesztőt kell használnod.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés vizet.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk száraz lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőt a legalacsonyabb hőfokra, majd kapcsold ki és tedd be a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatott köröket tedd sütőpapírra, így könnyebb lesz őket az olajba helyezni.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés még levegősebbé teszi a fánkokat.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd. Ha nincs hőmérőd, egy kis darab tésztával teszteld: ha azonnal feljön és pezseg, akkor elég meleg az olaj.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ha túl gyorsan barnulnak a fánkok, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd a fánkokat teljesen kihűlni, majd egy habzsákba töltsd a pisztáciakrémet, és óvatosan töltsd meg a fánkok belsejét.
A töltéshez használhatsz hosszú, vékony csöves habzsákot, vagy egy éles késsel vágj egy kis lyukat a fánk oldalán, és azon keresztül töltsd meg.
Olvaszd meg a fehér csokoládét vízgőz felett, majd mártsd bele a fánkok tetejét. Szórd meg aprított pisztáciával a tetejüket.
A fehér csokoládét óvatosan olvaszd, mert könnyen megég. Gyakran kevergesd, és vedd le a tűzről, ha már majdnem teljesen felolvadt, a maradékot a saját hője fogja felolvasztani.
Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd tálald frissen, porcukorral meghintve.
A bevonat teljes megdermedéséhez tedd a fánkokat hűtőbe pár percre.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.