Pizza ai Frutti Secchi aszalt gyümölcsökkel és sajttal

Pizza ai Frutti Secchi

A Pizza ai Frutti Secchi egy különleges olasz pizza, amely az édes és sós ízek tökéletes egyensúlyát teremti meg. Az aszalt gyümölcsök természetes édessége kiválóan kiegészíti a karakteres sajtokat, mint a gorgonzola és a mozzarella. Egy téli estén, amikor az aszalt gyümölcsök szezonja van, ez a pizza tökéletes választás. A ropogós tészta, az olvadt sajt és a méz finom összhangja minden falatnál új dimenziót nyit az ízlelőbimbók számára. Ha még gazdagabb ízélményre vágysz, próbáld ki egy kevés pirított fenyőmaggal megszórva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
100 g Gorgonzola sajt
50 g Aszalt fügék
50 g Aszalt sárgabarack
30 g Mazsola
50 g Dió
1 ek. Méz
1 tk. Friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A kézmeleg a legjobb.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolja a felfutását.

    3

    Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A kiolajozott tál megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon. A konyharuha helyett használhatsz folpackot is, de azt is érdemes vékonyan beolajozni. Meleg helyen tedd a tésztát, például radiátor közelébe vagy a sütőbe alacsony hőfokon.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A sütő előmelegítése nagyon fontos a tökéletes pizza elkészítéséhez. Ha nincs sütőpapírod, a tepsit alaposan zsírozd ki, vagy használj lisztet.

    5

    Kend meg a tésztát egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg a mozzarella sajttal és a gorgonzolával.

    Az olívaolaj megakadályozza, hogy a tészta átázzon a feltéttől. A mozzarella és a gorgonzola mennyiségét ízlés szerint változtathatod.

    6

    Egyenletesen oszlasd el a tetején az apróra vágott aszalt fügét, sárgabarackot és a mazsolát.

    Az aszalt gyümölcsöket érdemes sütés előtt beáztatni egy kevés rumba vagy narancslébe, hogy puhábbak legyenek.

    7

    Szórd meg a durvára vágott dióval és egy kevés friss rozmaringgal. Ha szeretnéd, csorgass rá egy kevés mézet a sütés előtt az ízek fokozására.

    A dió ízét tovább fokozhatod, ha sütés előtt egy serpenyőben enyhén megpirítod.

    8

    Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj a pizzára. Ha a tészta alja nem pirul eléggé, tedd a tepsit a sütő aljába az utolsó percekben.

    9

    Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss rozmaringágakkal díszítve.

    Szeletelés előtt érdemes hagyni egy kicsit hűlni a pizzát, hogy a sajt ne folyjon szét.