Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja. A kézmeleg a legjobb.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolja a felfutását.
Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A kiolajozott tál megakadályozza, hogy a tészta ráragadjon. A konyharuha helyett használhatsz folpackot is, de azt is érdemes vékonyan beolajozni. Meleg helyen tedd a tésztát, például radiátor közelébe vagy a sütőbe alacsony hőfokon.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütő előmelegítése nagyon fontos a tökéletes pizza elkészítéséhez. Ha nincs sütőpapírod, a tepsit alaposan zsírozd ki, vagy használj lisztet.
Kend meg a tésztát egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg a mozzarella sajttal és a gorgonzolával.
Az olívaolaj megakadályozza, hogy a tészta átázzon a feltéttől. A mozzarella és a gorgonzola mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
Egyenletesen oszlasd el a tetején az apróra vágott aszalt fügét, sárgabarackot és a mazsolát.
Az aszalt gyümölcsöket érdemes sütés előtt beáztatni egy kevés rumba vagy narancslébe, hogy puhábbak legyenek.
Szórd meg a durvára vágott dióval és egy kevés friss rozmaringgal. Ha szeretnéd, csorgass rá egy kevés mézet a sütés előtt az ízek fokozására.
A dió ízét tovább fokozhatod, ha sütés előtt egy serpenyőben enyhén megpirítod.
Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.
A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj a pizzára. Ha a tészta alja nem pirul eléggé, tedd a tepsit a sütő aljába az utolsó percekben.
Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss rozmaringágakkal díszítve.
Szeletelés előtt érdemes hagyni egy kicsit hűlni a pizzát, hogy a sajt ne folyjon szét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.