Pizza al Boscaiolo erdei gombákkal és szalonnával

Pizza al Boscaiolo

A Pizza al Boscaiolo az olasz erdők inspirálta klasszikus fogás, amelyet a vadászok és favágók kedveltek. Az erdei gombák intenzív aromája tökéletesen harmonizál a füstös szalonnával, és egy igazi, mély ízvilágú pizzát alkot. Egy hűvös őszi estén, amikor a gombaszezon éppen a csúcson van, ez a pizza tökéletes választás. A megfelelő elkészítés titka a gombák előpirítása, amely kihozza az ízeiket és megakadályozza, hogy túl sok nedvességet engedjenek a tésztára.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
30 ml Olívaolaj
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
200 g Erdei gombák (pl. vargánya, rókagomba, csiperke)
100 g Szalonna
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss petrezselyem
1 tk. Friss kakukkfű

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    Fontos a langyos víz hőmérséklete, se túl hideg, se túl meleg ne legyen, mert az befolyásolja az élesztő aktivitását.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen, és a tészta könnyebben összeálljon. A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a kelést.

    3

    Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A tálat érdemes kiolajozni, hogy a tészta ne ragadjon bele. A konyharuha nedves legyen, hogy a tészta ne száradjon ki a kelés során. A meleg hely elősegíti a kelést.

    4

    Amíg a tészta kel, tisztítsd meg és szeleteld fel az erdei gombákat. Aprítsd fel a fokhagymát és a friss fűszernövényeket.

    Az erdei gombákat óvatosan tisztítsd meg, hogy ne sérüljenek meg. Ha szükséges, használj ecsetet a szennyeződések eltávolításához.

    5

    Egy serpenyőben pirítsd meg a szalonnát közepes lángon, amíg ropogós nem lesz. Szedd ki, majd ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg az erdei gombákat a fokhagymával és egy kevés kakukkfűvel, amíg illatos és puha nem lesz.

    A szalonnát érdemes először pirítani, hogy a zsírja kiolvadjon, és ebben pirítsd meg a gombát. Így még ízletesebb lesz.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A sütőt alaposan elő kell melegíteni a ropogós tészta érdekében. A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    7

    Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a mozzarellát, a pirított erdei gombákat és a ropogós szalonnadarabokat.

    A paradicsomszósz ne legyen túl sok, mert eláztathatja a tésztát. A feltéteket egyenletesen oszd el, hogy mindenhol ugyanolyan ízű legyen a pizza.

    8

    Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat. Figyeld a pizzát, és vedd ki, ha a sajt megolvadt és a tészta aranybarna.

    9

    Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd szórd meg friss petrezselyemmel és tálald melegen.

    A friss petrezselyem frissességet és színt ad a pizzának. Tálalás előtt érdemes megszórni vele.