Pizza alla Caponata szicíliai zöldségekkel és mozzarellával

Pizza alla Caponata

A Pizza alla Caponata egy ízletes szicíliai specialitás, amely a híres Caponata nevű zöldséges egytálételből merít ihletet. A Caponata egy hagyományos dél-olasz étel, amely padlizsánból, paprikából, hagymából és olívabogyóból áll, és enyhén karamellizált ízével tökéletes pizzafeltét. Szicíliában a Caponatát gyakran előételként vagy köretként szolgálják fel, de pizzára téve is fantasztikus ízvilágot ad. Képzeld el, ahogy a sütőből kivett pizza illata betölti a konyhát, a sült padlizsán és paprika édesen összeér, miközben az olvadó mozzarella tökéletesen kiegészíti az ízeket. Ez a pizza egy igazi mediterrán élményt nyújt, amelyet minden pizza- és zöldségkedvelőnek érdemes kipróbálnia!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 30 perc
1080 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Finomliszt
325 ml Víz
10 g
3 g Száraz élesztő
20 ml Extra szűz olívaolaj
200 g Padlizsán
100 g Paprika
250 ml Paradicsomszósz
80 g Zöld olívabogyó
100 g Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 g Mozzarella sajt
5 g Oregánó
10 g Friss bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az extra szűz olívaolajat, majd dolgozd össze a tésztát, amíg homogén állagú nem lesz.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Legyen langyos, kb. 30-35°C. Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően.

    2

    Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad, de puha és rugalmas. A keléshez a legjobb, ha egy meleg, huzatmentes helyet választasz. Ha nincs ilyen hely, tedd a tálat egy langyos vízzel teli edénybe.

    3

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és ha van pizzaköved, helyezd be melegedni. Nyújtsd ki a megkelt tésztát lisztezett felületen kör alakúra.

    A pizzakő segít abban, hogy a pizza alja ropogósabb legyen. Ha nincs pizzaköved, használj egy vastag sütőlapot. A tésztát vékonyra nyújtsd, de ne szakítsd el.

    4

    A padlizsánt és a paprikát vágd kis kockákra, a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg őket, amíg enyhén karamellizálódnak.

    A padlizsánt sózd be előre, és hagyd állni 30 percig, hogy kiengedje a keserű levét. Utána öblítsd le és töröld szárazra.

    5

    Kend meg a pizza tésztáját paradicsomszósszal, majd oszlasd el rajta az előkészített sült zöldségkeveréket és az olívabogyókat egyenletesen.

    A paradicsomszósz ne legyen túl sok, mert eláztathatja a tésztát. Használj minőségi, sűrű paradicsomszószt.

    6

    Szórd meg a pizzát oregánóval, majd tépd vagy szeleteld a mozzarellát, és helyezd el rajta.

    A mozzarella ne legyen túl vizes, mert eláztathatja a pizzát. Használj szárazabb mozzarellát, vagy hagyd lecsöpögni.

    7

    Helyezd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 7-10 percig, amíg a szélek aranybarnák lesznek, és a sajt szépen megolvad.

    Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütők különbözőképpen működnek. Ha a szélei túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    Amikor a pizza elkészült, szórd meg friss bazsalikommal, és csepegtess rá extra szűz olívaolajat. Azonnal tálald!

    A bazsalikomot csak a sütés után szórd rá, hogy megőrizze a frissességét és aromáját.