A padlizsánt és a cukkinit vágd kisebb kockákra, sózd meg, és hagyd állni 10 percig, majd papírtörlővel itasd le a nedvességet.
A sózás segít eltávolítani a zöldségek keserű levét és csökkenti a víztartalmukat, így a pizza nem lesz ázott.
A kaliforniai paprikát szeleteld vékony csíkokra, a fokhagymát aprítsd fel.
A paprikát és a fokhagymát vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a padlizsánt, a cukkinit és a paprikát 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.
Ne tedd túl sok zöldséget egyszerre a serpenyőbe, mert le fog hűlni és nem pirulnak meg rendesen. Inkább több részletben pirítsd.
Adj hozzá az olívabogyót, majd ízesítsd oregánóval és frissen őrölt fekete borssal, és keverd össze.
Használj magozott olívabogyót, hogy ne kelljen bajlódnod a magokkal.
Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és egy csipet cukrot, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. Ha nem habosodik fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága és újat kell használnod.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.
A sót mindig a liszthez keverd, ne az élesztőhöz, mert gátolja a működését.
Gyúrd össze a tésztát 5-7 percig, amíg rugalmas és sima lesz, majd fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45 percig.
A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a gluténszálak kialakuljanak és a tészta rugalmas legyen. A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltad.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőt alaposan melegítsd elő, hogy a pizza tésztája gyorsan megsüljön és ropogós legyen.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát vékonyra, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire.
Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a nyújtódeszkát és a nyújtófát.
Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd rá az apróra vágott fokhagymát és oregánót.
Ne tegyél túl sok szószt, mert elázhat a tészta. Friss fokhagymát használj a legjobb íz érdekében.
Oszlasd el egyenletesen a pirított zöldségeket a pizza tetején, majd morzsold rá a mozzarellát.
A zöldségeket ne halmozd túl vastagon, mert nem sülnek át rendesen a sütőben.
Süsd a pizzát 10-12 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a sajt megolvad.
Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütők eltérően működnek. Ha a tészta túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Vedd ki a sütőből, hagyd pihenni egy percig, majd díszítsd friss bazsalikomlevelekkel.
A friss bazsalikomot csak a sütés után tedd rá, mert a hő hatására elveszíti az ízét.
Tálald azonnal, hogy a sült zöldségek és a mozzarella tökéletes harmóniát alkossanak.
Azonnal tálalva a legfinomabb, amikor a sajt még olvadt és a tészta ropogós.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.