Pizza alla Caponata sült zöldségekkel és mozzarellával

Pizza alla Caponata (szicíliai zöldségkeverékes pizza)

A Pizza alla Caponata a szicíliai konyha egyik különleges fogása, amely a hagyományos caponata zöldségkeveréket helyezi a pizza középpontjába. A caponata egy tradicionális szicíliai fogás, amely padlizsánból, cukkini, paprika és olívabogyóból készül, enyhén pirítva és fűszerezve. Ez a pizza egy tökéletes választás azok számára, akik szeretik a gazdag zöldséges ízeket, és egy könnyedebb, mégis ízletes mediterrán pizzát szeretnének élvezni.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 12 perc
Teljes 1 óra 12 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
250 g Liszt
150 ml Langyos víz
5 g Szárított élesztő
20 ml Olívaolaj
1 tk.
100 ml Paradicsomszósz
1 db Padlizsán
1 db Cukkini
1 db Kaliforniai paprika
50 g Fekete olívabogyó
100 g Mozzarella sajt
5 levél Friss bazsalikom
1 gerezd Fokhagyma
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 tk. Oregánó

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt és a cukkinit vágd kisebb kockákra, sózd meg, és hagyd állni 10 percig, majd papírtörlővel itasd le a nedvességet.

    A sózás segít eltávolítani a zöldségek keserű levét és csökkenti a víztartalmukat, így a pizza nem lesz ázott.

    2

    A kaliforniai paprikát szeleteld vékony csíkokra, a fokhagymát aprítsd fel.

    A paprikát és a fokhagymát vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.

    3

    Egy serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a padlizsánt, a cukkinit és a paprikát 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.

    Ne tedd túl sok zöldséget egyszerre a serpenyőbe, mert le fog hűlni és nem pirulnak meg rendesen. Inkább több részletben pirítsd.

    4

    Adj hozzá az olívabogyót, majd ízesítsd oregánóval és frissen őrölt fekete borssal, és keverd össze.

    Használj magozott olívabogyót, hogy ne kelljen bajlódnod a magokkal.

    5

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és egy csipet cukrot, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. Ha nem habosodik fel az élesztő, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága és újat kell használnod.

    6

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.

    A sót mindig a liszthez keverd, ne az élesztőhöz, mert gátolja a működését.

    7

    Gyúrd össze a tésztát 5-7 percig, amíg rugalmas és sima lesz, majd fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45 percig.

    A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a gluténszálak kialakuljanak és a tészta rugalmas legyen. A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltad.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőt alaposan melegítsd elő, hogy a pizza tésztája gyorsan megsüljön és ropogós legyen.

    9

    Nyújtsd ki a megkelt tésztát vékonyra, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ha a tészta nagyon ragad, lisztezd be a nyújtódeszkát és a nyújtófát.

    10

    Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd rá az apróra vágott fokhagymát és oregánót.

    Ne tegyél túl sok szószt, mert elázhat a tészta. Friss fokhagymát használj a legjobb íz érdekében.

    11

    Oszlasd el egyenletesen a pirított zöldségeket a pizza tetején, majd morzsold rá a mozzarellát.

    A zöldségeket ne halmozd túl vastagon, mert nem sülnek át rendesen a sütőben.

    12

    Süsd a pizzát 10-12 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a sajt megolvad.

    Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütők eltérően működnek. Ha a tészta túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    13

    Vedd ki a sütőből, hagyd pihenni egy percig, majd díszítsd friss bazsalikomlevelekkel.

    A friss bazsalikomot csak a sütés után tedd rá, mert a hő hatására elveszíti az ízét.

    14

    Tálald azonnal, hogy a sült zöldségek és a mozzarella tökéletes harmóniát alkossanak.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, amikor a sajt még olvadt és a tészta ropogós.