Mérd ki az összetevőket: a lisztet, élesztőt, sót és vizet. Az élesztőt oldd fel langyos vízben, és hagyd pihenni 5 percig.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos víz ideális a felfuttatáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval, majd add hozzá az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd a tésztát simára, amíg rugalmas nem lesz.
A tésztát legalább 10 percig gyúrd, hogy szép, rugalmas legyen. Ha géppel gyúrod, akkor is figyelj oda, hogy ne melegedjen túl a tészta.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át meleg helyen, amíg a duplájára nő.
A konyharuha legyen tiszta és enyhén nedves, hogy ne száradjon ki a tészta. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30°C) a kelesztéshez.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a pizzatésztát enyhén lisztezett felületen körülbelül fél centiméter vastagságúra.
Ha nincs pizzakő, akkor a tepsit is melegítsd elő a sütőben, így ropogósabb lesz a pizza alja.
Pucold meg a fokhagymát, és aprítsd finomra. Keverd össze a ricottát a fokhagymával, egy kevés olívaolajjal és frissen őrölt borssal.
A ricottához adhatsz egy kevés citromhéjat is, hogy még frissebb legyen az íze.
Kend meg a pizza tésztáját a ricottás keverékkel, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal.
Ne kenj túl sok ricottát a tésztára, mert elázhat a pizza.
Helyezd a pizzát egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd 12-15 percig, amíg a szélei aranybarnára pirulnak, és a sajt megolvad.
Ha pizzakövet használsz, akkor a sütési idő rövidebb lehet. Figyeld a pizzát, és vedd ki, ha kész.
Vedd ki a sütőből, majd szórd meg friss bazsalikommal és frissen őrölt borssal. Szeleteld és tálald azonnal.
A bazsalikomot csak a sütés után szórd rá, hogy megőrizze az aromáját.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.