Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. A legjobb a kézmeleg víz.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz, ez kb. 8-10 percet vesz igénybe.
Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A tálat olajozd ki, hogy a tészta ne ragadjon le. A konyharuha nedves legyen, hogy a tészta ne száradjon ki. A meleg hely segíti a kelést, például a sütő, ami 50 fokra van előmelegítve, majd kikapcsolva.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A sütőt alaposan melegítsd elő, hogy a pizza alja ropogós legyen. Ha nincs sütőpapírod, enyhén lisztezd meg a tepsit.
Egy serpenyőben süsd meg a guancialét közepes lángon 3-4 percig, amíg ropogós nem lesz, majd tedd félre.
Ha nem kapsz guancialét, helyettesítheted pancettával vagy baconnel, de a guanciale autentikusabb ízt ad.
Kend meg a tésztát egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg a reszelt mozzarellával.
Ne használj túl sok olívaolajat, mert a tészta elázhat. A mozzarella legyen szárazabb típusú, hogy ne engedjen túl sok vizet sütés közben.
Egyenletesen oszlasd el a ropogósra sült guancialét a sajt tetején.
A guanciale akkor lesz igazán ropogós, ha alacsony lángon, lassan sütöd ki a zsírját. Papírtörlőn itasd le a felesleges zsírt sütés után.
Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15 percig, amíg a sajt megolvad és a tészta aranybarnára sül.
Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütők eltérően működnek. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Óvatosan üsd rá a pizzára a tojásokat, majd süsd további 3-4 percig, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még kissé folyós marad.
A tojásokat óvatosan üsd a pizzára, hogy a sárgája ne sérüljön meg. A sütési idő függ a tojások méretétől és a sütő hőmérsékletétől.
Vedd ki a sütőből, szórd meg frissen reszelt Pecorino Romano sajttal és frissen őrölt fekete borssal, majd tálald azonnal.
A Pecorino Romano sajt helyett használhatsz parmezánt is, ha az jobban elérhető, de a Pecorino Romano egyedibb ízt ad a pizzának.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.