Török Iskender pizza joghurtos alappal Ă©s fƱszeres darĂĄlt hĂșssal

Pizza Iskender – Török, joghurtos alap

Az Iskender pizza a hĂ­res török Iskender kebab ihletĂ©sĂ©re kĂ©szĂŒlt. A joghurtos alap Ă©s a fƱszeres darĂĄlt hĂșs ötvözete tökĂ©letes harmĂłniĂĄt teremt, amit a pirospaprikĂĄs vajas öntet tesz teljessĂ©. Az Iskender kebabot eredetileg Bursa vĂĄrosĂĄban kĂ©szĂ­tettĂ©k elƑször a 19. szĂĄzadban, Ă©s mĂĄra TörökorszĂĄg egyik legismertebb Ă©tele lett. Ez a pizza ezt a klasszikus Ă­zvilĂĄgot hozza el egy Ășj, könnyen fogyaszthatĂł formĂĄban!

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Liszt
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 300 ml Meleg víz
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 200 g NatĂșr joghurt
⭕ 400 g DarĂĄlthĂșs (bĂĄrĂĄny vagy marha)
⭕ 50 g ParadicsompĂŒrĂ©
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Piros kaliforniai paprika
⭕ 1 tk. RĂłmai kömĂ©ny
⭕ 1 tk. Pirospaprika
⭕ 10 g Friss petrezselyem
⭕ 30 g Vaj
⭕ 200 g Mozzarella sajt

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂłt Ă©s a szĂĄraz Ă©lesztƑt. Önts hozzĂĄ meleg vizet Ă©s olĂ­vaolajat, majd gyĂșrd össze, amĂ­g rugalmas tĂ©sztĂĄt kapsz. Takard le, Ă©s hagyd kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos! Ha tĂșl meleg, megöli az Ă©lesztƑt, ha tĂșl hideg, nem aktivĂĄlja. A langyos vĂ­z a legjobb. A kelĂ©shez keress egy meleg, huzatmentes helyet.

    2

    AmĂ­g a tĂ©szta kel, kĂ©szĂ­tsd el a feltĂ©tet. A vöröshagymĂĄt, paprikĂĄt aprĂ­tsd fel, a fokhagymĂĄt zĂșzd össze.

    A zöldsĂ©geket vĂĄgd egyenletes mĂ©retƱre, hogy egyszerre sĂŒljenek meg.

    3

    Egy serpenyƑben hevĂ­ts kevĂ©s olajat, majd add hozzĂĄ a darĂĄlt hĂșst. PirĂ­tsd közepes lĂĄngon 5-7 percig, amĂ­g kicsit megpirul.

    A darĂĄlt hĂșst pirĂ­tsd addig, amĂ­g elveszĂ­ti a rĂłzsaszĂ­n szĂ­nĂ©t, Ă©s enyhĂ©n megbarnul. Ne sĂŒsd tĂșl, mert kiszĂĄradhat.

    4

    Add hozzĂĄ a paradicsompĂŒrĂ©t, az aprĂ­tott paprikĂĄt, hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt. FƱszerezd rĂłmai kömĂ©nnyel, pirospaprikĂĄval Ă©s petrezselyemmel. Keverd jĂłl össze Ă©s fƑzd tovĂĄbbi 10 percig.

    A fƱszerek mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint vĂĄltoztathatod. Ha szereted a csĂ­pƑset, tegyĂ©l bele egy kis chiliport is.

    5

    A megkelt tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki egy vĂ©kony, kör alakĂș formĂĄra, majd helyezd egy sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    Lisztezd be a nyĂșjtĂłdeszkĂĄt Ă©s a tĂ©sztĂĄt is, hogy ne ragadjon. Ha a tĂ©szta nagyon összehĂșzĂłdik, hagyd pihenni pĂĄr percig, mielƑtt Ășjra nyĂșjtanĂĄd.

    6

    Kend meg a tĂ©sztĂĄt egyenletesen natĂșr joghurttal, majd kanalazd rĂĄ a fƱszeres hĂșsos keverĂ©ket.

    A joghurtot vĂ©konyan kend rĂĄ, hogy a tĂ©szta ĂĄtsĂŒljön. Ne hasznĂĄlj tĂșl folyĂłs joghurtot.

    7

    SzĂłrd meg reszelt mozzarellĂĄval, majd elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben, 220°C-on sĂŒsd 12-15 percig, amĂ­g a tĂ©szta aranybarna lesz Ă©s a sajt megolvad.

    Figyeld a pizzĂĄt sĂŒtĂ©s közben, mert a sĂŒtĂ©si idƑ sĂŒtƑfĂŒggƑ. Ha a teteje tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval.

    8

    AmĂ­g a pizza sĂŒl, egy kis serpenyƑben olvaszd meg a vajat, Ă©s keverd bele a pirospaprikĂĄt, hogy egy gazdag, aromĂĄs öntetet kapj.

    A vajat ne égesd meg, csak olvaszd fel. A pirospaprikåt óvatosan adagold, mert könnyen keserƱvé vålhat.

    9

    A kész pizzåt locsold meg az olvasztott vajas-pirospaprikås szósszal, majd szórd meg friss petrezselyemmel. Jó étvågyat!

    A szĂłszt közvetlenĂŒl tĂĄlalĂĄs elƑtt locsold a pizzĂĄra, hogy ne ĂĄztassa el a tĂ©sztĂĄt.