Török Iskender pizza joghurtos alappal és fűszeres darált hússal

Pizza Iskender – Török, joghurtos alap

Az Iskender pizza a híres török Iskender kebab ihletésére készült. A joghurtos alap és a fűszeres darált hús ötvözete tökéletes harmóniát teremt, amit a pirospaprikás vajas öntet tesz teljessé. Az Iskender kebabot eredetileg Bursa városában készítették először a 19. században, és mára Törökország egyik legismertebb étele lett. Ez a pizza ezt a klasszikus ízvilágot hozza el egy új, könnyen fogyasztható formában!

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Olívaolaj
1 tk.
200 g Natúr joghurt
400 g Darálthús (bárány vagy marha)
50 g Paradicsompüré
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Piros kaliforniai paprika
1 tk. Római kömény
1 tk. Pirospaprika
10 g Friss petrezselyem
30 g Vaj
200 g Mozzarella sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Önts hozzá meleg vizet és olívaolajat, majd gyúrd össze, amíg rugalmas tésztát kapsz. Takard le, és hagyd kelni 1 órán át.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A langyos víz a legjobb. A keléshez keress egy meleg, huzatmentes helyet.

    2

    Amíg a tészta kel, készítsd el a feltétet. A vöröshagymát, paprikát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.

    A zöldségeket vágd egyenletes méretűre, hogy egyszerre süljenek meg.

    3

    Egy serpenyőben hevíts kevés olajat, majd add hozzá a darált húst. Pirítsd közepes lángon 5-7 percig, amíg kicsit megpirul.

    A darált húst pirítsd addig, amíg elveszíti a rózsaszín színét, és enyhén megbarnul. Ne süsd túl, mert kiszáradhat.

    4

    Add hozzá a paradicsompürét, az aprított paprikát, hagymát és fokhagymát. Fűszerezd római köménnyel, pirospaprikával és petrezselyemmel. Keverd jól össze és főzd további 10 percig.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted a csípőset, tegyél bele egy kis chiliport is.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki egy vékony, kör alakú formára, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    Lisztezd be a nyújtódeszkát és a tésztát is, hogy ne ragadjon. Ha a tészta nagyon összehúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra nyújtanád.

    6

    Kend meg a tésztát egyenletesen natúr joghurttal, majd kanalazd rá a fűszeres húsos keveréket.

    A joghurtot vékonyan kend rá, hogy a tészta átsüljön. Ne használj túl folyós joghurtot.

    7

    Szórd meg reszelt mozzarellával, majd előmelegített sütőben, 220°C-on süsd 12-15 percig, amíg a tészta aranybarna lesz és a sajt megolvad.

    Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütési idő sütőfüggő. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Amíg a pizza sül, egy kis serpenyőben olvaszd meg a vajat, és keverd bele a pirospaprikát, hogy egy gazdag, aromás öntetet kapj.

    A vajat ne égesd meg, csak olvaszd fel. A pirospaprikát óvatosan adagold, mert könnyen keserűvé válhat.

    9

    A kész pizzát locsold meg az olvasztott vajas-pirospaprikás szósszal, majd szórd meg friss petrezselyemmel. Jó étvágyat!

    A szószt közvetlenül tálalás előtt locsold a pizzára, hogy ne áztassa el a tésztát.