Pizza Mediterranea olívabogyóval, paradicsommal és articsókával

Pizza Mediterranea

A Pizza Mediterranea az olasz konyha egyik legfrissebb és legízletesebb variációja, amely az egyszerű, de kiváló minőségű alapanyagokra épít. Az érett paradicsom, a sós fekete olívabogyó és az articsóka egyedülálló harmóniát alkot a ropogós tésztán. Egy nyári estén, amikor a friss alapanyagok bőségesen rendelkezésre állnak, ez a pizza tökéletes választás lehet. A titok a megfelelő egyensúlyban rejlik: ha egy kevés extra szűz olívaolajat csorgatsz rá tálalás előtt, még intenzívebb ízélményt kapsz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
30 ml Olívaolaj
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
50 g Fekete olívabogyó
2 db Paradicsom
150 g Articsóka
1 tk. Friss bazsalikom
1 tk. Oregano
30 g Parmezán sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolja a kelést. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz, ez kb. 8-10 perc.

    3

    Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A kelesztéshez ideális a 25-30°C közötti hőmérséklet. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozatra, de figyelj, hogy ne legyen túl meleg.

    4

    Amíg a tészta kel, szeleteld fel a paradicsomot és az articsókát. A fekete olívabogyókat vágd félbe vagy hagyd egészben.

    A paradicsomot éles késsel szeleteld, hogy ne nyomódjon össze. Az articsókát konzervből is használhatod, de ebben az esetben alaposan csepegtesd le.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tésztát könnyebb nyújtani, ha előtte néhány percig pihenteted. A sütőt érdemes legalább 20 percig előmelegíteni, hogy a pizza megfelelően megsüljön.

    6

    Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és friss bazsalikommal. Egyenletesen oszlasd el rajta a mozzarellát, a szeletelt paradicsomot és az articsókát.

    A paradicsomszósz helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is, de ebben az esetben ízesítsd sóval, borssal és fokhagymával. A bazsalikomot csak a sütés után szórd a pizzára, hogy megőrizze az aromáját.

    7

    Szórd meg a tetejét fekete olívabogyóval és reszelt parmezán sajttal.

    A fekete olívabogyót érdemes lecsepegtetni, mielőtt a pizzára szórjuk, hogy ne áztassa el a tésztát. A parmezánt frissen reszelve a legjobb használni, mert így intenzívebb az íze.

    8

    Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért érdemes figyelni a pizzát. Ha a tészta alja nem sül meg eléggé, tedd a pizzát a sütő alsó részébe.

    9

    Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss bazsalikomlevelekkel díszítve.

    A pizzát könnyebb szeletelni, ha hagyod egy kicsit hűlni. A friss bazsalikomlevelekkel még ízletesebb lesz.