Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolja a kelést. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz, ez kb. 8-10 perc.
Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A kelesztéshez ideális a 25-30°C közötti hőmérséklet. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozatra, de figyelj, hogy ne legyen túl meleg.
Amíg a tészta kel, szeleteld fel a paradicsomot és az articsókát. A fekete olívabogyókat vágd félbe vagy hagyd egészben.
A paradicsomot éles késsel szeleteld, hogy ne nyomódjon össze. Az articsókát konzervből is használhatod, de ebben az esetben alaposan csepegtesd le.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tésztát könnyebb nyújtani, ha előtte néhány percig pihenteted. A sütőt érdemes legalább 20 percig előmelegíteni, hogy a pizza megfelelően megsüljön.
Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és friss bazsalikommal. Egyenletesen oszlasd el rajta a mozzarellát, a szeletelt paradicsomot és az articsókát.
A paradicsomszósz helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is, de ebben az esetben ízesítsd sóval, borssal és fokhagymával. A bazsalikomot csak a sütés után szórd a pizzára, hogy megőrizze az aromáját.
Szórd meg a tetejét fekete olívabogyóval és reszelt parmezán sajttal.
A fekete olívabogyót érdemes lecsepegtetni, mielőtt a pizzára szórjuk, hogy ne áztassa el a tésztát. A parmezánt frissen reszelve a legjobb használni, mert így intenzívebb az íze.
Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.
A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért érdemes figyelni a pizzát. Ha a tészta alja nem sül meg eléggé, tedd a pizzát a sütő alsó részébe.
Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss bazsalikomlevelekkel díszítve.
A pizzát könnyebb szeletelni, ha hagyod egy kicsit hűlni. A friss bazsalikomlevelekkel még ízletesebb lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.