Langyosítsd meg a tejet, és keverd el benne a cukrot. Morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutáshoz kb. 10-15 perc szükséges.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a tojássárgákat, az olvasztott vajat, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyúrd össze sima tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet. A keléshez meleg helyet válassz.
A diós töltelékhez melegítsd fel a tejet, add hozzá a cukrot és a darált diót. Keverd simára, majd hagyd kihűlni.
A dió legyen frissen darálva, mert úgy aromásabb. Keverés közben figyelj, hogy ne égjen le.
A mákos töltelékhez hasonló módon melegítsd fel a tejet, add hozzá a cukrot és a darált mákot, majd keverd simára és hagyd kihűlni.
A mákot forrázd le előtte, hogy még intenzívebb íze legyen. Keverés közben figyelj, hogy ne égjen le.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 1 cm vastagságúra, és vágj belőle kör alakú pogácsákat.
A nyújtáshoz használj lisztet, hogy ne ragadjon a tészta az asztalhoz. A pogácsaszaggató legyen éles, hogy szép formájú pogácsákat kapj.
Töltsd meg a pogácsákat egy teáskanálnyi diós vagy mákos töltelékkel, majd hajtsd össze és formázd újra.
Ne töltsd túl a pogácsákat, mert sütés közben kifolyhat a töltelék. A széleket alaposan nyomkodd össze.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni 15 percig. Kend meg tojássárgájával.
A tojássárgájához adhatsz egy kevés tejet, hogy fényesebb legyen a pogácsa. A pihentetés során a pogácsák még kicsit megkelnek.
Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a pogácsák. Ha szükséges, takard le őket alufóliával a sütés felénél.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.