Krémes polenta lágy állaggal, vajjal és parmezánnal díszítve

Polenta krémes változatban

A polenta az olasz konyha egyik legrégebbi és legegyszerűbb körete, amely eredetileg a szegények eledele volt Észak-Olaszországban. Történeti háttér: A 16. század után vált népszerűvé, miután a kukorica elterjedt Európában, és olcsó alternatívát nyújtott a kenyér helyett. Technikai tanács: A legkrémesebb állag elérése érdekében türelemre van szükség – az alacsony hőfok és a hosszú keverés biztosítja a selymes textúrát. Felhasználói élmény: Ez a krémes verzió tökéletes kísérője gazdag, szószos húsételeknek, de egy kevés grillezett zöldséggel önmagában is kiváló fogás. Variálható például kecskesajttal, fűszernövényekkel vagy akár pirított gombával is – a lehetőségek száma végtelen, csak a képzelet szab határt!

Előkészület 5 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 40 perc
1450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finom)
500 ml Tej
500 ml Víz
50 g Vaj
100 g Reszelt parmezán sajt
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes lábasban keverd össze a tejet és a vizet, majd kezdd el melegíteni közepes lángon. Adj hozzá sót és keverd el, mielőtt felforrna.

    A tej és víz keveréke biztosítja a polenta krémes állagát, de a tej könnyen kifuthat – figyeld folyamatosan!

    2

    Mikor a folyadék forrni kezd, fokozatosan szórd bele a kukoricadarát, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a csomók kialakulását.

    A folyamatos keverés az elején különösen fontos – használj habverőt vagy fakanalat, hogy sima legyen a massza.

    3

    Csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és kevergetve főzd a polentát kb. 30–35 percig, amíg sűrű, sima, krémes állagot kapsz.

    Minél lassabban főzöd, annál krémesebb lesz – ha szükséges, adj még hozzá egy kevés meleg vizet főzés közben.

    4

    Amikor elérte a megfelelő sűrűséget, vedd le a tűzről, és add hozzá a vajat, majd keverd el alaposan, hogy elolvadjon és egyenletesen eloszoljon.

    A vaj gazdagabbá, selymesebbé teszi a polentát – ne hagyd ki, de végül mindig tűzön kívül add hozzá!

    5

    Végül szórd bele a reszelt parmezánt, és keverd el a forró polentában, amíg teljesen felolvad és beépül az állagba.

    A parmezán nemcsak ízt ad, hanem a textúrát is sűríti – frissen reszelt sajttal érd el a legjobb eredményt.

    6

    Azonnal tálald melegen, például raguk vagy sült húsok mellé. Ha hűlni hagyod, megszilárdul – ekkor szeletelhető lesz.

    Ha újramelegíted, adj hozzá egy kevés tejet vagy vizet, és kevergetve melegítsd fel, hogy visszanyerje krémes állagát.